Politiezone MIRA waarschuwt voor oplichting via ‘shoulder surfing’

© Pixabay
Redactie KW

Politiezone MIRA roept de burgers op om alert te zijn voor ‘shoulder surfing’. Een vorm van oplichting die regionaal meer en meer wordt vastgesteld.

Shoulder surfing is geen nieuw fenomeen, maar wordt de laatste tijd wel vaker vastgesteld. Onze regio blijft daar niet van gespaard. Bij de oplichtingsmethode kijkt de crimineel over uw schouder mee terwijl u een verrichting uitvoert aan een geldautomaat. Nadien probeert de crimineel uw aandacht af te leiden zodat hij/zij ongemerkt uw kaart kan pakken.

Als de verdachte uw kaart te in handen heeft en uw code weet wordt er meestal meteen veel geld afgehaald en/of doen ze er dure aankopen mee. Het is dus belangrijk om zich nooit te laten afleiden wanneer u verrichtingen doet aan een geldautomaat.

Bendes

Politiezone MIRA geeft daarbij mee dat de criminelen, die vooral in bendes opereren, zich vooral op oudere slachtoffers viseren. Verder valt het op dat ze hun misdaden vooral in het weekend uitvoeren. Dit zijn de tips die politiezone MIRA meegeeft:

– Laat je niet afleiden aan de geldautomaat

– Gebruik je vrije hand om het klavier af te schermen bij het intikken van je geheime code

– Tik nooit je geheime code in op vraag van iemand anders

– Zorg ervoor dat niemand over je schouder kan meekijken. Hou dus een ruime afstand tussen jezelf en de wachtenden achter je

– Laat je niet ‘helpen’ door een nobele onbekende aan een geldautomaat

– Wees waakzaam telkens je je bankkaart en geheime code gebruikt. Een oplichter kan je op verschillende manieren en verschillende plaatsen proberen te misleiden

– Werd je toch het slachtoffer van shoulder surfing? Laat dan zo snel mogelijk je bankkaart blokkeren.

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.