Ondanks celstraf pleegt dertiger half jaar later opnieuw zeven autodiefstallen

“Als mijn cliënt onder invloed is, heeft hij een drang om aan de deurklinken van wagens te voelen of ze wel gesloten zijn. Is dat niet het geval, dan steelt hij ze”, aldus de advocaat.©RubberBall Productions Getty Images
“Als mijn cliënt onder invloed is, heeft hij een drang om aan de deurklinken van wagens te voelen of ze wel gesloten zijn. Is dat niet het geval, dan steelt hij ze”, aldus de advocaat.©RubberBall Productions Getty Images
Redactie KW

Er hangt een 38-jarige man uit Roeselare een celstraf van drie jaar boven het hoofd voor een reeks autodiefstallen in Roeselare, Gits, Tielt en Ardooie. Telkens werden de wagens enkele dagen later in de streek teruggevonden. Zelfs een celstraf van twee jaar halfweg 2020 bracht hem niet op andere gedachten.

Op 19 januari 2021 kon Kristof V. opgepakt en in de cel gestopt worden. Daar was hij nog maar enkele maanden weg, na tal van eerdere veroordelingen voor diefstallen en drugs. Onder meer voor de diefstal van een Mercedes Sprinter in Izegem en een BMW 520 en een Porsche Cayenne in Roeselare. De voorbije twaalf jaar verbleef V. daardoor al acht jaar in de gevangenis.

Kansen kreeg hij nochtans al genoeg. Op 23 december 2020 nog, toen hij na een achtervolging door de politie met de Citroën Picasso kon geklist worden die hij drie dagen eerder bij composteringsbedrijf Sterckx in Roeselare had gestolen. Een bedrijf waar hij nota bene nog een tijdje aan de slag was geweest. Ondanks zijn gevuld strafblad liet de onderzoeksrechter hem opnieuw vrij onder voorwaarden.

De geboden kans greep V. niet. In de dagen die volgden ging hij onder meer bij Dominiek Savio in Gits aan de haal met een Mercedes Sprinter, in Ardooie met een Citroën Jumper, een Mercedes Vito, een Peugeot Partner, een Opel Combo in Tielt…

Speed

“Na zijn vrijlating sukkelde hij opnieuw op straat en raakte opnieuw aan de speed”, aldus zijn advocate. “Als hij onder invloed is, heeft hij een drang om aan de deurklinken van wagens te voelen of ze wel gesloten zijn. Is dat niet het geval, dan steelt hij ze. Niet om te verkopen maar om mee rond te rijden. Hij zal zich moeten laten begeleiden voor dat probleem en ook zijn drugsgebruik aanpakken.”

In maart kreeg hij nog maar eens een veroordeling voor de diefstal van een wagen in Staden. “Zo wil ik echt niet meer verder, gevangenis in, gevangenis uit”, aldus V. Hij vroeg de rechter hem nog enig perspectief te bieden. Door vorige veroordelingen wacht hem nu nog een verblijf van enkele maanden in de gevangenis. Halfweg 2020 beloofde hij de rechter zijn leven opnieuw op te bouwen met de erfenis van zijn overleden vader. Vier slachtoffers vroegen een schadevergoeding. Vonnis op 31 mei. (LSi)

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.