Metaaldieven die toesloegen in Brugge en Ieper riskeren tot zeven jaar cel

Redactie KW

In de Brugse rechtbank staan 27 Roemenen terecht voor een hele resem diefstallen bij schroothandelaars, metaalbedrijven en langs spoorwegen. Het parket eist tot zeven jaar cel. “Bij een betrapping richtte een van de bendeleden een vuurwapen op de politie”, schetste de procureur de feiten.

Het omvangrijke onderzoek, goed voor achttien dossierkaften, ging pas vorig jaar van start maar kon relatief snel worden afgerond dankzij een eerder, gelijkaardig dossier tegen Roemeense metaaldieven, die onder meer verantwoordelijk waren voor de spraakmakende diefstal van de beeldengroep van ’t Zand in Brugge. “In het huidige dossier werden dankzij intensieve telefoontaps en observaties 23 feiten opgehelderd,” verduidelijkte procureur Christophe Bergez maandag. “De zeventien inbraken, drie pogingen daartoe, twee diefstallen en een diefstal met geweld vonden allen plaats tussen januari en oktober vorig jaar.”

Volgens het gerecht spitste de bende zich toe op koperdiefstallen bij schroothandelaars, metaalbedrijven en langs spoorlijnen. “Ze opereerden vooral ’s nachts en namen daarbij vaak ruimschoots de tijd”, ging Bergez verder. “Bij feiten in Ieper waren ze liefst zeven uur in de weer om vervolgens met een volgeladen, gestolen truck het terrein te verlaten. De buit werd verkocht bij een malafide schroothandelaar in Maastricht en de winst werd overgemaakt aan hun familie in Roemenië.” En die winsten waren niet min. In Ieper ging het om 70.000 euro. In Brugge en Beringen maakte de bende respectievelijk 80.000 euro en 71.000 euro buit. En een diefstal van stalen rollementen in Marchin bracht volgens Bergez bijna 60.000 euro in het laatje.

Een betrapping op heterdaad in Dendermonde toonde aan dat de bende geweld niet schuwde. “Een van de beklaagden richtte toen een vuurwapen op de politie”, ging de procureur verder. “Zo kon de bende ontkomen.” Het onderzoek wees uit dat de daders in onafhankelijke cellen opereerden vanuit Luik en Seraing. “We konden zes leiders identificeren. Zij bespraken via sociale media de resultaten van voorverkenningen, gaven onderdak aan bendeleden en hanteerden roepnamen om de politie te verschalken”.

Op 20 oktober 2020 ging de politie tot actie over en konden zeven bendeleden gearresteerd worden. Vier van hen liepen tegen de lamp in een rangeerstation in Schaarbeek, drie anderen werden geklist tijdens feiten bij ArcelorMittal in Seraing. In totaal negen verdachten zitten momenteel achter de tralies. Voor de zes vermeende leiders vroeg de procureur vijf jaar effectieve celstraf. Twee bendeleden die bij meerdere feiten betrokken waren riskeren dezelfde straf. De man die het vuurwapen hanteerde kijkt aan tegen zeven jaar effectieve celstraf. De anderen riskeren tussen een en drie jaar cel.

De vermeende kopstukken ontkenden allen hun leidinggevende rol. Ze minimaliseerden hun aandeel en vroegen net als de overige beklaagden een milde bestraffing. Hun advocaten verwezen daarbij naar hun precaire financiële situatie. De uitspraak volgt op 16 augustus. (AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier