Man riskeert 88 maanden cel voor brutale afpersing

Redactie KW

Een 51-jarige man uit Ieper, riskeert in beroep 88 maanden cel voor een gewelddadige afpersing van een makelaar uit Aalter en een reeks diefstallen. Een 37-jarige kompane uit Torhout die twee jaar kreeg, vraagt de vrijspraak.

Op een donderdagavond in april 2017 werd een 71-jarige makelaar in zijn woning in Aalter overvallen. Twee daders met een bivakmuts eisten geld en deelden rake klappen uit. Het slachtoffer had geen geld in huis, maar werd door de overvallers gedwongen om bij de bank 1.350 euro af te halen. Zijn echtgenote bleef gewoon thuis, maar was te bang om de politie te bellen omdat de overvallers gedreigd hadden hem te doden. Achteraf eisten de overvallers bovendien dat de man een week later nog eens voor 2.000 euro zou zorgen.

Het gerecht kwam hen uiteindelijk op het spoor door verklaringen van de stiefdochter van Wim H. (49) -die toen in Tielt woonde- op het spoor. De man had het meisje verteld over zijn betrokkenheid bij de feiten. Iris C., die op het moment van de overval in Oostende woonde, zou dan weer betrokken geweest zijn bij het ophalen van de 2.000 euro de week nadien. In de nacht van 12 op 13 april 2017 bleken ze samen ook een vriend bestolen te hebben in Pittem. Na een paar glaasjes was het slachtoffer in zijn woning in slaap gevallen, waarna ze een gsm en twee geldkoffertjes met in totaal minstens 1.900 euro meegraaiden. Ten slotte werd H. ook veroordeeld voor zeven winkeldiefstallen ter waarde van 137 euro bij Colruyt in Tielt. Vooral in het najaar van 2018 stal hij vlees, kaas en vuilniszakken. Wim H. kreeg in eerste aanleg 30 maanden cel, maar in beroep vraagt zijn advocate een werkstraf. “Hij zat toen in een mindere periode in zijn leven.” Maar daar is het openbaar ministerie het niet mee eens.

“Al in 1991 liep hij zijn eerste veroordeling op. Meneer zit dus al 30 jaar in een mindere periode! Hij is een superklant bij ons!” In het verleden werd hij al meermaals veroordeeld, onder meer al eens tot vier jaar cel effectief. De procureur-generaal vorderde nu liefst 88 maanden effectief. “Uw klantenkaart is vol! Ik wil u zo lang mogelijk in de gevangenis, pas dan zijn wij als maatschappij gerust.” Wim H. blijft erbij dat de makelaar hem dat geld nog verschuldigd was. “Hij heeft mijn huis verkocht en hij zou me 5.000 euro in het zwart betalen. Die heb ik nooit gekregen. Toen ik de eerste keer langs ging, zei hij me nog dat ik de week nadien moest terugkomen voor de rest. Ik ben toen nog zo goed geweest om 500 euro te laten vallen!” Iris C., die in eerste aanleg twee jaar kreeg, vraagt de vrijspraak. “Toen wij in Aalter toekwamen, wist ik niet dat hij geld ging vragen.” Procureur-generaal De Smet betwijfelt dat. “U bent ook de maagd Maria niet hé! In het verleden was je ook al bij verschillende diefstallen betrokken.” Hij vorderde de bevestiging van de twee jaar cel. Uitspraak op 8 juni. (OSM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.