https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Man die als ‘undercoveragent’ portefeuille stal, krijgt werkstraf

Redactie KW

Een 28-jarige Bruggeling is in beroep veroordeeld tot een werkstraf van 75 uur voor diefstal. R.T. gaf zich samen met een vriend zich uit voor een undercoveragent om enkele tieners te kunnen beroven. Zelf ontkende hij. “Ik heb nog nooit iets gestolen!”

Op 27 augustus 2018 werd de Brugse politie opgeroepen voor een diefstal in de buurt van de Smedenpoort. Drie tieners vertelden hoe ze benaderd waren door twee zogenaamde undercoveragenten. De slachtoffers moesten van de valse agenten hun zakken leegmaken. Op die manier maakten T. en P. oortjes en een portefeuille buit. Toen ze even later werden opgepakt, hadden ze echter geen gestolen spullen meer op zak. Op de gsm van M.P. vonden de speurders wel een foto van een identiteitskaart. De beklaagde bleek zich op 20 juli al eens als agent te hebben voorgedaan. P. fouilleerde toen zijn slachtoffer en maakte de bewuste foto van zijn identiteitskaart.

R.T. en M.P. werden veroordeeld tot respectievelijk 130 en 150 uur werkstraf. R.T. ging in beroep om de vrijspraak te vragen. Hij beweerde dat hij zich nooit als undercoveragent heeft voorgedaan, maar de jongeren enkel aansprak op hun cannabisgebruik. Hij zou de cannabis hebben afgenomen en hebben weggegooid. . “Ik ben een sportman. Ik ben tegen drugs en heb de jongeren daarop aangesproken. Maar ik heb geen oortjes of portefeuille gestolen. Ik heb die ook niet nodig. Ik heb nog nooit iets gestolen.”

Maar noch de portefeuille, noch de cannabis of de oortjes werden later teruggevonden. Het openbaar ministerie was wel van oordeel dat de man schuldig is, maar gaf toe dat vooral M.P. de aanstoker was. “Maar zelfs als jij je niet hebt uitgegeven voor agent, heb je hem ook niet tegen gehouden. Je hebt niks gedaan om dat te verhinderen. Je hebt ook de cannabis afgenomen, waar je het recht niet toe hebt.”

Omdat het aandeel van M.P., die 150 uur werkstraf kreeg, wel veel groter is, was de procureur-generaal wel akkoord om de werkstraf voor R.T. te verlagen. M.T. was ook niet aan zijn proefstuk toe, terwijl R.T. een volledig blanco strafblad heeft. Het hof had er wel oren naar, en verlaagde de werkstraf naar 75 uur. Wanneer hij die niet uitvoert, moet hij alsnog voor acht maanden naar de gevangenis. (OSM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten