Kortrijkse politie spoort fietsendief op met cameranetwerk

Archiefbeeld - De diefstal vond plaats in het centrum van de stad.© AN
Archiefbeeld - De diefstal vond plaats in het centrum van de stad.© AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Het uitgebreide cameranetwerk in het centrum van Kortrijk heeft afgelopen vrijdag zijn vruchten afgeworpen. Een fietsendief, die nog geen uur eerder aan de haal was gegaan met een eclectrische fiets aan de bibliotheek, werd opgepakt aan het station. Een opmerkzame medewerker bij de politie merkte hem op, op een van de vele beelden van het netwerk van beveiligingscamera’s.

Op vrijdagnamiddag 12 maart 2021, omstreeks 13.30 uur, merkte een alerte dispatcher tijdens het monitoren van het cameranetwerk op het politiecommisariaat twee verdachte mannen op aan het Stationsplein in Kortrijk. Eén man liep met een elektrische fiets aan de hand.

Het ging om de fiets die een uur daarvoor, omstreeks 12.30 uur, gestolen werd aan de bibliotheek in de Leiestraat in Kortrijk. De eigenaar van de fiets had meteen bij het vaststellen van de diefstal de politiezone Vlas gecontacteerd. Een patrouille was vlug ter plaatse om de eerste vaststellingen te doen.

Niet ver

Aangezien de fietsendief nog niet ver kon zijn, speurde men vanuit de dispatching de camerabeelden af op zoek naar een mogelijke dader(s). Met succes, want de fiets die opgemerkt werd bij een van de twee mannen het station, kwam overeen met de beschrijving van de gestolen fiets aan de bib.

De politieteams die aan het Station van Kortrijk aankwamen, startten een zoekactie en troffen snel de 2 verdachte mannen aan op een van de perrons, in het bezit van de gestolen fiets. Algauw bleek dat de ene man niets te maken had met de fietsdiefstal, de andere des te meer. Hij werd overgebracht naar het politiecommissariaat voor verder onderzoek. De eigenaar van de fiets werd gecontacteerd met het aangename nieuws dat zijn fiets terecht was en dat hij hem mocht komen ophalen.

De fietsendief woont in Kortrijk en is geen onbekende voor politie en justitie.

Beter een keer te veel, dan te weinig

Burgemeester Ruth Vandenberghe: “Dankzij de alertheid van het slachtoffer van de fietsdiefstal, die meteen de politiezone Vlas belde, kon zowel in het centrum van Kortrijk zelf als via de camerabeelden snel en gericht gezocht worden naar de dader. Aarzel dus nooit om het verkort oproepnummer 1701 te bellen wanneer je iets verdacht ziet of wanneer je zelf slachtoffer bent. Je belt beter een keer te veel dan te weinig.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier