Kopstuk inbrekersbende krijgt vijf jaar cel na plundertocht in Ruiselede en Wingene

©Wojtek Bartkowski iStock
©Wojtek Bartkowski iStock
Redactie KW

Het kopstuk van een inbrekersbende, die geklist werd na een plundertocht in Ruiselede en Wingene, heeft in de Brugse rechtbank vijf jaar effectieve celstraf gekregen. Het parket had acht jaar cel gevorderd.

In de nacht van 11 op 12 februari vorig jaar werd het grensgebied van Ruiselede en Wingene geteisterd door inbraken en pogingen daartoe. De politie noteerde liefst achttien feiten. De daders hadden het vooral gemunt op duur werkmateriaal uit bestelwagens. Na een klopjacht kon de politie drie verdachten klissen in het station van Aalter. Idim M. (26), zijn broer Marian M. (20) en Julian L. (19) droegen buitgemaakte truitjes van een voetbalclub uit Ruiselede en hadden met gestolen geld treintickets gekocht.

Hele reeks feiten

Op basis van DNA en vingersporen kon Idim M. gelinkt worden aan tientallen eerdere feiten sinds juli 2019 in onder meer Zedelgem, Zwevegem, Harelbeke, Beernem, Oostkamp, Gent, Torhout, Ichtegem, Tielt en Veurne. De Ford Focus die bij een deel van de feiten werd gebruikt, crashte bij een achtervolging na enkele inbraken in Asse. Een van de inzittenden, Cristian S. (53), werd ter plaatse ingerekend, maar bestuurder Idim M. kon toen ontkomen.

Celstraffen

Volgens het gerecht ronselde Idim M. in een Noord-Frans kamp Roemenen en Bulgaren om inbraken te plegen in België. “De buit werd via zijn schoonfamilie verkocht in Roemenië”, stelde de procureur. “Hij liep al elf veroordelingen op in Frankrijk en kreeg ook al in ons land een jaar cel.” Voor Idim M. vroeg de procureur acht jaar cel. Hij stond terecht voor 59 feiten, maar betwiste er vier. “Hij groeide op in armoede en leerde al vroeg te stelen”, pleitte advocate Silke Brutin. “Nu heeft hij er genoeg van. Hij wil terug naar Roemenië.”

De rechter veroordeelde Idim M. maandag tot vijf jaar effectieve celstraf. Vijf andere beklaagden kregen tot 30 maanden effectieve celstraf. (AFr)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.