Koperdieven ontvreemden een deel van de bliksemafleider en twee deurklinken van de kerk in Vlamertinge

Koperdiefstallen aan kerken zijn vrij uitzonderlijk in de streek.© TP
Koperdiefstallen aan kerken zijn vrij uitzonderlijk in de streek.© TP
Redactie KW

Kosteres Gisèle Legein (83) zag afgelopen vrijdag dat een draad en buis van de bliksemafleider kapotgemaakt was naast de deur van de sacristie aan de Sint-Vedastuskerk in de Ieperse deelgemeente Vlameringe.

“Een aantal koperen draden werd uit de grond getrokken”, vertelt ze. “Het gaat om een aanzienlijke lengte, want die draad moet diep genoeg om te functioneren als aarding. Ik vermoed dat een vijftal meter verdwenen is. De waarde? Geen idee, dat moet je aan de koperdieven vragen.”

De dieven begaven zich niet in de kerk zelf. “Maar de koperen deurknop van de voordeur werd aan weerszijden losgemaakt. Er hangt binnen een camera, maar de dieven konden die omzeilen.”

Pastoor Mathias Parret doet een oproep. “Wie iets verdachts gezien heeft, mag dat laten weten aan mij of Gisèle. We deden al aangifte bij de politie en proberen nu de schade te recupereren via de verzekering. Tegen zulke diefstallen valt weinig te beginnen, we moeten rekenen op de waakzaamheid van buurtbewoners.”

Koperdiefstallen aan kerken zijn vrij uitzonderlijk in de streek. “Ik herinner me hier nog de diefstal van een koperen vaas op het zijaltaar en de mooie koperen kandelaar met vijf armen, maar dat is al jaren geleden”, besluit Gisèle. (TP)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.