Koksijds burgemeester ontgoocheld na diefstal ‘Manneken Pis’

Het beeld van Manneken Pis dat op een sokkel in een nis staat op het Bad Schallerbachplein in Koksijde is verdwenen. Vermoedelijk werd het afgebroken en gestolen. “Heel spijtig want het beeld heeft een emotionele waarde voor ons”, reageert burgemeester Marc Vanden Bussche.

Het beeld werd wellicht afgekraakt, enkel de voeten van Manneken Pis bleven over.© JH
Het beeld werd wellicht afgekraakt, enkel de voeten van Manneken Pis bleven over.© JH

Het huidige beeld staat sinds 2015 in de nis op het Bad Schallerbachplein ter hoogte van de Pierre Sorellaan. Het was toen al het tweede exemplaar want het eerste werd in 2014 volledig vernield door vandalen en in de fontein geworpen.

Het eerste kreeg in 2008 zijn plaats op het plein. Het was eigenlijk afkomstig van een Brusselaar die als toerist begin vorige eeuw vaak in Koksijde kwam. Het werd toen in een tuin van een tweedeverblijf geplaatst. Het kreeg het onderschrift ‘Le Nouveau Bourgeois de Coxyde.’

Afgekraakt

Na enkele jaren verdween het voor lange tijd uit Koksijde tot het in 2008 terug geschonken werd. Na het vandalisme werd een nieuw exemplaar gemaakt uit zwaarder materiaal, dat ook meer weegt. Maar nu is het dus verdwenen uit de nis.

Vermoedelijk werd het afgekraakt en gestolen want enkel de voeten van het beeld bleven ter plaatse. Er werd aangifte gedaan bij de politie Westkust die een onderzoek startte. De diefstal dateert wellicht van de voorbije dagen want zondag stond het nog op zijn plaats.

Emotionele waarde

Burgemeester Marc Vanden Bussche (LB) betreurt de diefstal. “We begrijpen niet waarom iemand zoiets doet”, zegt hij. “Dat beeld is bijzonder voor onze gemeente en kent een geschiedenis. Het is zelfs de ereburger van onze gemeente. Het is in geld uitgedrukt misschien niet zo waardevol maar het heeft een emotionele betekenis voor onze gemeente.”

“Ik hoop dat de dieven snel gevonden worden. Ik maakte al eens mee dat dieven een beeldje van Jezus stalen uit de kribbe en nu weer zoiets. Indien het beeld niet teruggevonden wordt, komt er zeker een nieuw. Het behoort tot het patrimonium van onze gemeente. En dus zullen we niet twijfelen om een nieuw beeld te plaatsen. Hopelijk hebben mensen er dan wat meer respect voor want ik vind het bijzonder ontgoochelend dat iemand zoiets doet.” Wie tips heeft, kan de politie Westkust verwittigen. (JH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.