Knokse thuisverpleegster besteelt bejaarde vrouw die na valpartij hulp inriep

© Getty Images
© Getty Images
Redactie KW

Een zelfstandig thuisverpleegster uit Knokke riskeert in de Brugse rechtbank acht maanden cel voor een wel heel laffe diefstal. W.D. ontvreemdde de portefeuille van een 84-jarige patiënte die haar hulp had ingeroepen na een zware valpartij in haar serviceflat. “Dit is het laagste wat je als mens kan doen.”

Op 13 januari 2020 kwam het slachtoffer zwaar ten val in haar serviceflat in Dienstencentrum Vivaldi in Brugge. De bejaarde vrouw had een grote hoofdwonde met aanzienlijk bloedverlies tot gevolg en drukte de noodknop rond haar hals in. De conciërge was als eerste ter plaatse waarna ook haar vaste thuisverpleegster, W.D. (45) uit Knokke, arriveerde. Die verwittigde de hulpdiensten om de vrouw naar het ziekenhuis over te brengen.

Emotionele waarde

“Terwijl mijn cliënte bloedend op de grond lag en op de ambulance wachtte, haalde de beklaagde nog snel wat kledij in haar slaapkamer”, verduidelijkte advocaat Pieterjan Dens. “Ze maakte van die situatie misbruik om de kasten te doorzoeken en de portefeuille van mijn cliënte te stelen. Het was een exemplaar van Louis Vuitton dat zij als geschenk gekregen had van haar echtgenoot, kort voor diens overlijden. Ze was dus van grote emotionele waarde. Het verlies ervan was zwaar om te dragen voor mijn cliënte.”

“Laagste wat je kan doen”

De thuisverpleegster haalde het geld uit de portefeuille en dumpte ze een paar uur na de feiten in een grasberm. “Daags nadien stak in de brievenbus van mijn cliënte een enveloppe met daarin 275 euro en een briefje met excuses van de beklaagde”, vervolgde meester Dens. “Maar er stak heel wat meer in. Stelen van een bejaarde vrouw die je eigenlijk hoort te helpen is werkelijk het laagste wat je als mens kan doen.”

Meester Dens vroeg naast een materiële schadevergoeding van 475 euro ook nog een morele schadevergoeding van 1.500 euro voor zijn cliënte. W.D., die in het verleden al veroordeeld werd voor gelijkaardige feiten, kwam niet opdagen voor haar proces. De uitspraak volgt op 1 april. (AFr)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.