Kleptomane ondanks begeleiding en vier veroordelingen opnieuw terecht voor winkeldiefstallen

© MachineHeadz Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

Vier eerdere veroordelingen en celstraffen met begeleidende voorwaarden ten spijt stond een 64-jarige vrouw uit Harelbeke opnieuw voor de correctionele rechtbank van Kortrijk terecht voor winkeldiefstallen. “We zouden graag hebben dat ze een verbod krijgt om onze winkels nog te betreden”, klonk het ten einde raad bij kledingketen Bel&Bo.

Al bijna 10 jaar slaat Maureen D. met de regelmaat van een klok haar slag in winkels in de Kortrijkse en Waregemse regio. Met een nagelschaartje of een mesje knipt ze verpakkingen open of schraapt ze de barcode van de producten. Op 25 september 2021 bij JBC in Kortrijk, op 9 november 2021 bij Damart, op 23 juni 2022 bij C&A. Bij haar betrapping in C&A bleken er in haar tas ook gestolen producten uit Home Sweet Home, Bel&Bo en Kruidvat te steken. “We vragen dat ze een verbod krijgt om onze winkels nog binnen te mogen”, aldus een werkneemster van Bel&Bo. “Telkens als ze betrapt wordt, betaalt ze netjes de kledij en wordt er geen verder gevolg meer aan gegeven. Maar na al die jaren moet het stoppen.”

Begeleidende maatregelen

D. liep in 2012, 2014, begin en eind 2020 al vier veroordelingen op voor winkeldiefstallen. Telkens moest ze zich laten begeleiden voor haar kleptomane gedrag om de celstraffen voorwaardelijk te houden. “Maar een residentiële behandeling in het psychiatrisch centrum in Menen is stopgezet, omdat ze eigen medicatie binnen smokkelde”, schetste de openbare aanklager. “Als begeleidende maatregelen niet meer helpen, vorder ik een effectieve celstraf van 8 maanden.”

Net als de vorige keren gaf D. de diefstallen toe. “Ze kan de spullen die ze steelt, betalen, maar de drang is te sterk”, aldus haar advocaat. “Ze weet dat haar ‘spaarkaart’ vol is, maar toch vraag ik opnieuw een voorwaardelijke straf met begeleidende voorwaarden, in de hoop dat het ooit kan stoppen. Ik gaf haar al de tip telkens met twee te winkelen, zodat er altijd wat controle is.”

“Je zou beter helemaal niet meer naar de winkels gaan”, had de rechter een beter advies klaar. “Het is precies alsof mijn verstand weg is als ik een winkel binnen stap”, jammerde de vrouw. “Maar ik mag dat niet doen, ik weet het. Ik praat tegen mezelf en zelfs tegen de kleinkinderen, ook al zijn ze er niet. Er is iets fout in mijn hoofd.” Vonnis op 23 januari. (LSi)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier