Jongen (14) verliest gsm en foto’s bij overval

Op de gsm die bij de overval in het water werd gegooid, stonden heel wat foto's van Zeno's overleden vader.© TL
Op de gsm die bij de overval in het water werd gegooid, stonden heel wat foto's van Zeno's overleden vader.© TL
Redactie KW

Een 14-jarige jongen uit Oudenburg werd zondagavond 3 januari door een onbekende overvallen. Dat gebeurde op de grens tussen Westkerke en Eernegem. De dader nam zijn gsm af. En toen hij die niet kon ontgrendelen, gooide hij hem in de vaart. “Op die telefoon stonden alle foto’s die zijn overleden vader maakte”, zegt zijn moeder.

Het gezin van Jessie Lauwers (40) uit Oudenburg zit in zak en as. Haar 14-jarige zoon Zeno werd zondagavond overvallen. De dader gooide zijn gsm uiteindelijk in de Bourgognevaart. In het toestel zat echter een geheugenkaartje met heel wat herinneringen aan de overleden vader van de jongen.

Herinneringen

De man stierf twee jaar geleden en op het kaartje staan nog heel wat foto’s en filmpjes die hij zelf maakte. Zijn zoon houdt het kaartje sindsdien in zijn eigen gsm bij. Zo is de herinnering aan zijn vader nooit ver weg.

“Maar die telefoon ligt nu ergens op de bodem van de vaart. Ik ging nog terug om te zoeken, maar dat is helaas onbegonnen werk”, zegt zijn mama. Het gezin ging met netten en magneten zoeken, maar helaas zonder resultaat. “Het water is er zo’n meter diep. Maar het is heel erg troebel. En de ondergrond ligt vol slijk. Bovendien is het hoesje van de telefoon zwart. We hebben alles geprobeerd, maar vonden niets.”

In het water

De feiten vonden zondagavond omstreeks 20 uur plaats. Zeno was toen met een vriend aan het fietsen langs de Eernegemsestraat. Ter hoogte van het kruispunt met de Bourgognestraat – op de grens tussen Westkerke en Eernegem – rustten de twee vrienden even uit. Plots kwam er een fietser op de jongens af. “Hij was donker gekleed en droeg een zwart mondmasker”, vertelt de jongen.

“Hij stopte en begon ons te duwen. Hij vroeg mijn gsm, maar ik weigerde. Uiteindelijk nam hij die toch uit mijn zakken. Hij probeerde dat bij mijn vriend ook, maar hij had zijn gsm in zijn binnenzak zitten, dus dat lukte hem niet. Toen hij mijn telefoon niet kon ontgrendelen, gooide hij die gefrustreerd in het water.”

Aangifte

De tieners gebruikten de overgebleven gsm om hun moeders te verwittigen. Omdat de politie door de coronamaatregelen op afspraak werkt, kunnen ze pas dinsdag aangifte doen. “Natuurlijk hopen we dat die dader gevonden wordt”, zegt Jessy.

“Maar dat zou de pijn maar een heel klein beetje verzachten. Want we zouden er die foto’s uiteraard niet terug mee krijgen. Er stonden er wellicht meer dan duizend op. Hij nam graag foto’s van de kinderen en de hondjes. Die zijn we nu dus helaas kwijt.” (TL)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.