Jaar cel voor Bruggeling en Kortrijkzaan die bankrekening uitleenden aan phishingbende

Redactie KW

Twee mannen hebben in de Brugse rechtbank elk een jaar celstraf met uitstel gekregen omdat ze hun bankrekening ter beschikking stelden van een phishingbende.

In augustus 2019 maakte een criminele bende een slachtoffer uit Zedelgem liefst 17.000 euro armer via phishing. Het ontfutselde bedrag werd via diverse rekeningen versluisd naar het buitenland. Onderzoek wees uit dat een deel van het geld een tussenstop maakte op de bankrekeningen van P.N. (20) uit Brugge en M.V. (36) uit Kortrijk. Als zogenaamde “money mules” hadden ze tegen betaling hun bankkaart en code ter beschikking gesteld van de bende.

“Bij elke beklaagde kwam tijdelijk ruim 3.000 euro op de rekening terecht. Zo hielpen ze mee aan witwas”, aldus de procureur, die benadrukte dat P.N. in het verleden al twee keer veroordeeld werd voor drugsfeiten. De Bruggeling kwam als enige opdagen voor zijn proces. Hij beweerde dat hij zijn bankkaart en code was kwijtgespeeld tijdens een dronken avond op café. “Toen hij verdachte verrichtingen zag op zijn rekening heeft hij zijn kaart meteen laten blokkeren”, pleitte zijn advocaat.

De rechter hechtte evenwel geen geloof aan die uitleg. AFr

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier