Inbrekers in Ara Dune Hotel De Panne veroordeeld tot 2 jaar cel, helft met uitstel

© iStock
© iStock
Redactie KW

Twee Nederlanders van 26 en 34 jaar uit de regio van Utrecht zijn veroordeeld tot twee jaar cel waarvan 1 effectief voor de inbraak in het Ara Dune Hotel in de Duinhoekstraat in De Panne en een inbraak in hotel Den Hof in Zelzate. Nochtans gingen ze voor de vrijspraak, maar de rechter vond meer dan genoeg bewijzen. “Jullie uitleg is totaal ongeloofwaardig”, klonk het.

Op 23 augustus vorig jaar drongen twee mannen ‘s nachts binnen in het Ara Dune Hotel in de Duinhoekstraat in De Panne. Eens binnen, zetten ze bivakmutsen op. Ze richtten er ongelofelijk veel schade aan door alle elektronische deuren open te breken met koevoeten. Heel wat ruimtes en alle lades werden doorzocht. Twee uur lang konden ze ongestoord hun gang gaan. “Op dat moment lagen heel wat gasten te slapen, onder wie zelfs tien kinderen. Het is een wonder dat zij niet oog in oog kwamen te staan met de inbrekers. Dit is ronduit hallucinant”, sprak de zaakvoerster op het proces. Uiteindelijk stootte het duo op een kluis met daarin 3.000 euro, die ze ontvreemdden.

Opnieuw op dievenpad

Al snel kwam de nummerplaat van een verdacht Nederlands voertuig in beeld via ANPR-camera’s. De volgende dag al werd het voertuig in de buurt gesignaleerd en een patrouille ging erachteraan, maar de wagen kon ontkomen. Een maand later verscheen de Nederlandse wagen opnieuw op het toneel in De Panne, wellicht opnieuw op dievenpad. Er werden inbrekersspullen gevonden in de koffer en bovendien ging het om hetzelfde materiaal als te zien op camerabeelden. Een van de daders had ook precies dezelfde trui aan als tijdens de inbraak. Voorts werden ze nog herkend op camerabeelden van een inbraak in hotel Den Hof in Zelzate, op 19 december 2019. Toevallig waren hun gsm’s ook telkens uitgeschakeld op het moment van de feiten.

“Ik herken uw markante ogen”

Toch gingen Shaban A. en Farid M. uit de regio van Utrecht voor de vrijspraak. “Uit niets blijkt dat onze cliënten hier mee te maken hebben”, stelden hun advocaten. “Ze zaten inderdaad in die verdachte wagen, maar het gaat om het voertuig van een vriend. Wij weten niet wat er eerder met die wagen gebeurd is. Ze moesten die avond van hun arrestatie gewoon een vriend in De Panne afzetten, dat was alles”, klonk het bij de verdediging.

“Dat mijn cliënt dezelfde trui droeg als de dader van de inbraak? Die lag gewoon op de achterbank van het voertuig. Hij had het koud, dus trok hij die aan”, klonk het. Maar het herhaaldelijk ontkennen ging er bij de hoteluitbaatster uit De Panne niet in. “U moet niet staan liegen”, haalde ze uit naar een van de beklaagden. “Ik herken uw markante ogen en uw weelderige haardos maar al te goed van op de camerabeelden. Die staan immers in mijn geheugen gegrift.”

Ongeloofwaardig

De rechtbank vond genoeg bewijzen om het duo te veroordelen. De rechter stelde dat de verklaringen van beiden totaal ongeloofwaardig waren. “Dit zijn heel ernstige feiten die voor een enorm onveiligheidsgevoel zorgen, niet in het minst bij hoteluitbaters”, voegde de rechter nog toe. Beiden kregen 2 jaar cel waarvan 1 jaar met uitstel. Aan het hotel in De Panne moeten ze samen een kleine 9.000 euro schadevergoeding betalen. (BB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier