Inbrekers die met kluis Brugs restaurant Die Scone aan de haal gingen riskeren tot vier jaar cel

Redactie KW

Vier mannen staan in de Brugse rechtbank terecht voor drie zware inbraken en een poging daartoe in Brugge, Eeklo en Beersel. Het kopstuk riskeert vier jaar cel.

Op 27 oktober vorig jaar gingen inbrekers aan de haal met de kluis van het restaurant Die Scone aan de Rozenhoedkaai in Brugge. In de maanden na de feiten kon de politie verdachte Ilias Y. inrekenen. De 31-jarige Rus kon op basis van zijn DNA ook gelinkt worden aan een inbraakpoging op 19 juli in Brugge en hij was ook te zien op camerabeelden van een inbraak op 8 februari vorig jaar in de Carrefour Express in Dworp. Daar werd voor 5.000 euro aan sigaretten buitgemaakt. Op de beelden, die ook in het opsporingsprogramma Faroek op VTM getoond werden, was ook medebeklaagde Hamza E. te zien. De 28-jarige Marokkaan bleek ook betrokken bij de feiten in Die Scone en een inbraak in de nacht van 26 op 27 december vorig jaar in Loods 3, een winkel in Eeklo.

De procureur vroeg dinsdag vier jaar cel voor Ilias Y. Met de feiten in Dworp had de man naar eigen zeggen niets te maken. Zijn advocate betwistte dat hij de man is op de beelden. “Hoeveel jonge mensen dragen er tegenwoordig niet een trainingsbroek van Nike”, vroeg ze zich af. “Dit bewijst niets.” Voor de overige feiten vroeg de advocate een straf met uitstel. Hamza E. riskeert 37 maanden cel. “Een zware vordering voor iemand met een blanco strafblad”, meende zijn advocaat Filip De Reuse, die eveneens een straf met uitstel vroeg.

De man die chauffeur was bij de inbraak in Die Scone, Marokkaan Rachid R. (47), riskeert twee jaar celstraf. Een vierde beklaagde, Said M. (43), kijkt aan tegen 37 maanden cel. Hij werd opgepakt bij een huiszoeking in het Brusselse op 22 juni. Hij probeerde toen blootsvoets weg te vluchten over de daken, maar kwam zwaar ten val. Een tiental dagen later vertrok hij op krukken uit het ziekenhuis. De man is sindsdien spoorloos en kwam dan ook niet opdagen voor zijn proces. De uitspraak volgt op 12 januari.

(AFr)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.