Inbreker die zich twee uur lang uitleefde bij Tearoom Rubens riskeert 14 maanden cel

Redactie KW

De inbreker die in januari vorig jaar toesloeg in Tearoom Rubens op de Zeedijk in Oostduinkerke, riskeert 14 maanden effectief. Rudy V. (31) uit Putte stal de kassa met 500 euro in en richtte daarnaast heel wat schade aan. Zo gooide hij tientallen flessen gin op de grond, spoot hij saus in het rond en sleurde camera’s uit de muur. In totaal was hij liefst twee uur binnen.

De uitbater had een cadeaubon van 100 euro uitgeloofd voor een tip die naar de identiteit van inbreker zou leiden. Dat bleek uiteindelijk niet nodig. Op bewakingsbeelden was te zien hoe de dief een opvallende tattoo op zijn linkerhand had staan, namelijk een kruis. De politie voerde grondig onderzoek, maar kon hem eerst niet identificeren. Tot een inspecteur van de politiezone Westkust het kruis toevallig herkende, bij totaal een andere interventie. Rudy V. werd uitgenodigd voor verhoor en had blijkbaar al tal van veroordelingen voor diefstal met inbraak en diefstal met geweld op zijn strafblad, allemaal vonnissen van de correctionele rechtbank van Mechelen.

Tijdens dat verhoor gaf Rudy V. de inbraak ook meteen toe. De procureur eiste 14 maanden cel. “Die vorige veroordelingen glijden blijkbaar van hem af als water op de veren van een eend. Deze man zal écht eens effectief naar de gevangenis moeten om tot inkeer te komen. Voor ons is het genoeg geweest. We zijn zijn fratsen meer dan beu”, aldus het Openbaar Ministerie, die ook nog 1.600 euro boete vorderde.

Urenlang opkuiswerk

De advocaat van de uitbater van Tearoom Rubens eiste 3.070 euro schadevergoeding. “Dat bedrag omvat de waarde van de gestolen kassa, de inhoud, drie gestolen smartphones als onderdeel van het kassasysteem, de flessen gin, het herstel van het raam, administratieve kosten en urenlang opkuiswerk. Er is dan nog niet eens gesproken over het inkomstenverlies, omdat de zaak pas laat in de namiddag kon openen in plaats van ‘s morgens”, aldus de raadsman.

Advocaat vraagt mildheid, maar geen werkstraf

Rudy V. kwam zelf niet opdagen op zijn proces, maar stuurde zijn advocate. “Mijnheer kan hier niet zijn, omdat hij aan het werk is. Ik vraag u om enige mildheid aan de dag te leggen, rechter. Mijn cliënt heeft goed meegewerkt met het onderzoek, zit nu op een beter spoor in zijn leven en is bereid de schade te vergoeden. Een werkstraf lijkt me echter geen aangewezen straf. Hij is niet de persoon om zoiets uit te voeren. Voorts vraag ik om die schadeclaim te milderen, want de burgerlijke partij brengt geen documenten aan om alle kosten te staven”, zei de raadsvrouw. Vonnis op 16 maart.

(BB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.