https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Inbraken bezorgen sportclubs financiële kater

De schade is aanzienlijk bij de turnclub, maar nog erger zijn de financiële gevolgen van de inbraak. © TP
Redactie KW

Tv’s, laptops, voetballen en zelfs lege bierbakken maakten inbrekers zondagnacht en de voorbije weken buit bij sportclubs in Ieper en Heuvelland. De clubs zitten met een financiële kater van duizenden euro’s. Ze zijn de wanhoop nabij, want het is verre van de eerste keer.

Meer dan honderd turners van 6 tot 16 jaar konden maandagavond onverwacht niet gaan turnen in het Ieperse dorp Vlamertinge door het sporenonderzoek naar aanleiding van een inbraak in de turnhal de nacht ervoor. “Je gaat hier je bed moeten zetten, hé Els.” Er kan nog een grapje van af terwijl Els Vanhaute (54) met andere bestuursleden op zoek gaat naar de facturen van de gestolen apparaten.

“Het gaat om een tv-scherm en drie muziekinstallaties: een draagbaar exemplaar en een installatie die van de muur gerukt is”, zegt Vanhaute, voorzitter van de lokale turnkring en bestuurslid van Westhoek Turncentrum, die allebei de turnhal gebruiken.

Raadsel

“Het is nog een raadsel hoe de daders zijn binnengeraakt, want de voordeur was wel beschadigd maar ongeopend. Aan de voetsporen op onze witte turnvloer kunnen we duidelijk zien dat ze nog naar de bovenverdieping gelopen zijn en probeerden de geluidsboxen af te nemen. Na die vergeefse poging zijn ze naar buiten gelopen via de nooddeur.”

“Twee jaar geleden maakten ze wat kleingeld buit in het bureau”, vervolgt Vanhaute. “Wij hebben een zaal in eigen beheer voor een duizendtal leden, breidden uit met een aanbouw voor G-sporters, startten crowdfunding voor sportmateriaal en doen vanalles om geld in het laatje te krijgen. Maar dan wordt dat geld op zo’n manier ontvreemd. Eén gestolen toestel kost meer dan 1.000 euro. Hopelijk kopen de mensen tijdens ons familieweekend begin oktober massaal spaghetti.”

Breekijzer

De inbrekers gingen ook langs bij de voetbalburen van KSK Vlamertinge. “De deur van de kantine is beschadigd, maar niet geopend”, aldus sportief manager Yannick Platteeuw (51). “De daders gebruikten een zwaar breekijzer. Iedereen probeert activiteiten te organiseren om geld in te zamelen, zeker na de coronacrisis. Wat kunnen we doen? Hier elke nacht blijven slapen? Deze sportsite is niet af te sluiten. Camera’s? Tja, in hoeverre mogen we die beelden gebruiken en zijn verdachten herkenbaar? We vrezen dat ze nog terugkomen.”

Ook bij de Heuvellandse voetbalclub FC Westouter bleef het zondagnacht bij een poging. “Onze kantinedeuren zijn pas nieuw, waardoor ze niet zijn binnengeraakt, maar de herstelling kost snel duizenden euro’s. Het is een echte plaag, want elke club heeft het al eens meegemaakt in de Westhoek”, aldus clubvoorzitter Peter Mylle.

Alarm onbetaalbaar

Bij de Ieperse voetbalclub Sparta Dikkebus zijn de inbrekers ’s nachts wel binnengeraakt. De buit: een compressor, laptop en voetballen. Een paar weken geleden werden tientallen lege bierbakken, zakken chips en enkele tv’s ontvreemd bij het Ieperse R.W. Hollebeke. “Een alarmsysteem is niet betaalbaar”, klinkt het bij de club.

Het Heuvellandse SK Nieuwkerke investeerde wel in een alarm. “Hierdoor sloegen de inbrekers enkele weken geleden op de vlucht, maar ook wij zitten weer met de schade”, zucht voorzitter Christophe Croquette. “Het is al de vierde keer in vijf jaar.” (TP)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.