“Ik was depressief en zat onder de medicatie”: 53-jarige vrouw die bejaarden met geweld bestal

Redactie KW

Een 53-jarige vrouw uit Nieuwpoort is tot een jaar gevangenisstraf met probatie-uitstel veroordeeld omdat ze tot drie keer toe bejaarden bestal, nadat ze eerst met een list aanbelde. Ze rukte de portefeuilles van de slachtoffers uit hun handen, waardoor ze werd vervolgd voor diefstal met geweld. “Ik was enorm verward in die periode en kan niet begrijpen waarom ik dit heb gedaan”, was haar uitleg.

De feiten gebeurden op 20 mei, 16 juni en 19 juni vorig jaar. De vrouw belde eerst aan bij een 87-jarige vrouw in Nieuwpoort en stak een verhaal op rond het afsluiten van een verzekering, een list dus. “Ze bekwam dat het slachtoffer haar portefeuille bovenhaalde. Ze trok de portefeuille uit de handen en kon na wat duw- en trekwerk ontkomen. Ze deed onder meer twee contactloze verrichtingen bij Kruidvat, was te zien op camerabeelden”, sprak de procureur tijdens het proces. “Bij het tweede feit en derde feit, ook met bejaarde slachtoffers, gebruikte ze precies dezelfde modus operandi. Ze heeft de feiten bekend. Het is erg laakbaar dat ze ouderen uitkiest als potentiële slachtoffers. Ik vorder een jaar gevangenisstraf”, aldus de procureur.

Depressie en medicatie

De beklaagde kwam zichzelf verdedigen, zonder advocaat. “Ik kampte met een zware depressie en zat onder zware medicatie. Ik was enorm verward in die periode en kan niet begrijpen waarom ik dit zelfs heb gedaan”, legde Anouk R. uit Nieuwpoort uit aan de rechter. “Ik wil me gaan verontschuldigen en heb veel spijt. Momenteel word ik nog opgevolgd door de psychiater. Ik ben ook opnieuw progressief aan het werk na maanden thuis te zitten met een depressie”, zei ze.

Uitbranden van de rechter

“Dit zijn ernstige feiten, hé. Wat bezielde je om kwetsbare oudere mensen te bestelen en nog eens agressie te gebruiken ook? Dit kan niet door de beugel”, fulmineerde de rechter, die ook het strafblad van de beklaagde bekeek. “Ik zie een veroordeling in Kortrijk in 2012 voor diefstal met braak en twee jaar geleden nog voor slagen en verwondingen, hier in de rechtbank in Veurne. Heb je dan niet geleerd uit het verleden?”, ging de strafrechter verder.

Antabuse

“Ik kampte in het verleden met een alcoholverslaving. Die feiten kaderen daarin. Ik neem nu antabuse (een medicijn waar je ziek van wordt als je toch alcohol drinkt, red.) en ik drink niet meer. Van nature ben ik echt niet agressief”, antwoordde de vrouw nog. De rechter sprak dinsdagmorgen vonnis uit en legde Anouk R. een jaar gevangenisstraf op wegens diefstal met geweld. Ze krijgt wel probatie-voorwaarden, wat betekent dat ze niet naar de gevangenis moet maar zich wel strikt aan voorwaarden met houden. Het gaat om klassieke voorwaarden voor mensen met psychologische problemen en die kampen met een alcoholverslaving. Ze moet ook regelmatig contact onderhouden met de justitie-assistent. Als ze de voorwaarden niet naleeft, kan ze alsnog effectieve gevangenisstraf krijgen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier