Gewoontedief krijgt negen maanden cel voor diefstal gehaktbrood en zalmsalade in Nieuwpoort

De feiten werden onder ander in suppermarktketen Colruyt gepleegd© JH
De feiten werden onder ander in suppermarktketen Colruyt gepleegd© JH
Redactie KW

Een 42-jarige man uit Nieuwpoort heeft negen maanden cel gekregen voor elf diefstallen in de Colruyt en Carrefour Market. Hij stal daarbij cola, brood, zalmsalade en een boerengehaktbroodje. “Enkel om te overleven”, vindt K.G. zelf.

K.G. pleegde acht winkeldiefstallen in de Colruyt en drie in de Carrefour Market, telkens in Nieuwpoort. “Het gaat om feiten tussen augustus 2018 en maart 2019”, legde de procureur uit. “Telkens gaat het om voedingswaren. Het gaat om cola, brood en charcuterie. Maar K.G. stal ook eens een boerengehaktbrood, kaas en zalmsalade. Hij geeft toe dat hij die producten steelt om te overleven omdat hij niet rond komt met zijn leefloon. Maar we kunnen dit niet blijven tolereren. Het is absoluut niet de eerste keer.”

Niet naar de cel?

De man riskeerde twintig maanden cel maar de rechter maakte daar negen maanden cel en 400 euro boete van. Zijn advocaat had immers gevraagd om de straf beneden de tien maanden te houden zodat hij niet boven de 36 maanden cel zou uitkomen, nadat hij eerder al een definitieve celstraf van 26 maanden opliep.

“Hij heeft een serieus probleem, dat weten we”, stelt zijn advocaat. “Maar hij pleegde die feiten als een oerinstinct om te kunnen overleven. Ik vraag u hem een straf op te leggen zodat zijn totale straf niet boven de 36 maanden uitkomt. Zo moet hij niet naar de gevangenis, dat is geen plaats voor hem.”

Desondanks is zijn totale straf nu toch al hoger, want dinsdag werd hij ook al veroordeeld tot twaalf maanden cel voor diefstallen. Daardoor heeft K.G. nu in totaal 47 maanden cel op zijn strafregister staan.

(JH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.