Gestolen Volvo ramt acht geparkeerde wagens tijdens wilde vlucht

De zoon van Gust bij de beschadigde wagen van zijn mama.© PC
De zoon van Gust bij de beschadigde wagen van zijn mama.© PC
Redactie KW

Dieven die zaterdagavond een Volvo met een nieuwe dierenaanhangwagen stalen in Poperinge hebben tijdens hun wilde vlucht liefst 8 geparkeerde auto’s aangereden. Dat gebeurde 10 kilometer verder in de Prof. Rubbrechtstraat in Roesbrugge toen de daders achtervolgd werden door een getuige. De dieven konden zelf ontkomen naar Frankrijk.

De diefstal van de zwarte Volvo XC-60 gebeurde zaterdagavond rond 19.30 uur op het landbouwbedrijf van Marc Moeneclaey (56) in de Sint-Sixtusstraat in Poperinge, op de grens met Vleteren. “De dieven moeten erg veel lef gehad hebben”, zegt echtgenote Ann Callewaert (54).

“Wij waren op dat moment immers aardappelen aan het planten, op het veld naast de loods waar onze Volvo stond. Om de 10 minuten reden we heen en terug om plantjes te halen. In die tussentijd moet onze auto met aanhangwagen gestolen zijn. We hebben helemaal niets gezien en wisten het pas als de politie ons belde in verband met het ongeval met onze auto. Toen pas merkten we dat de auto verdwenen was. De sleutels zaten nog op het contact. Onze loods is altijd afgesloten maar omdat we vlakbij werkten stond de poort nu open. Zaterdagochtend hebben we rond 5.30 uur een auto horen draaien op onze koer. Nu vermoeden we dat de daders eerst op verkenning kwamen. We denken dat ze het eigenlijk gemunt hadden op onze vrij nieuwe dierenaanhangwagen. Die heeft wel een zekere waarde, de Volvo is wat ouders. Niettemin moeten we beiden vervangen, een serieuze aderlating”, zucht Ann.

Acht auto’s geramd

Na de diefstal vluchtten de dieven weg en reden ze wellicht via Krombeke of Proven richting Roesbrugge. Het lijkt aannemelijk dat ze zo via de Bergenstraat in buurgemeente Alveringem de Franse grens wilden oversteken.

In de smalle Prof. Rubbrechtstraat ging het echter verkeerd en ramde de gestolen auto liefst acht geparkeerde auto’s. Enkele wagens liepen krassen op, maar enkele andere werden zwaar beschadigd en werden vooruit gekatapulteerd. Een Ford Focus kwam zelfs bijna tegen een gevel terecht. Brokstukken lagen overal verspreid. Door de botsingen met vooral de aanhangwagen verloor die zelfs een wiel.

Luide bons

“Ons gezin woont in de Bergenstraat 15 in Beveren-Kalsijde binnen Alveringem, en we waren bezig in de woning, toen we een heel luide bons hoorden. Toen we buiten kwamen, moesten we nog alert blijven. De chauffeur van de auto met aanhangwagen die in grote snelheid tegen een tractor van loonwerken Veramme was gereden, wilde immers wegrijden. En hij reed zomaar achteruit, zodat de aanhangwagen tot bijna tegen de muur van onze woning kwam.”

“Ik zag toen hoe hij gewoon mijn geparkeerd voertuig ramde tot op het trottoir en hierbij ook de voor mij geparkeerde wagens vooruit duwend, zodat de bestuurder zijn vluchtweg zou kunnen verder zetten. Samen met mijn buurman Hans Gyselen, zag ik nog dat wat verder in de straat een band van op de aanhangwagen tegen de beide geparkeerde wagens van een jong koppeltje vloog, Net als mijn zeven jaar oude wagen is ook een van hun beide auto’s onherstelbaar beschadigd.”

“We zagen nog net dat de blijkbaar gestolen wagen met aanhangwagen niet naar ’t Cappeltje richting Bergues afsloeg, maar gewoon doorreed naar Beveren-IJzer. En toen ben ik samen met Hans in zijn zware BMW gesprongen en hebben we de achtervolging ingezet. Ondertussen heeft de verzekeraar van de gestolen wagen die de ravage aanrichtte, ons al gecontacteerd om te melden dat we onze schade zullen vergoed worden volgens de waarde.”

Nicolaas Demolder.© PC
Nicolaas Demolder.© PC

“De wagen van mijn vrouw is twee jaar oud en nog omnium verzekerd, maar mijn wagen was zeven jaar oud en is dus amper nog iets waard, maar voor mij was die wagen gewoon van goudwaarde. Ik zal alvast niet voldoende vergoed worden om een nieuwe te kopen.”

Later vernam Nicolaas Demolder (44) ook al dat diezelfde gestolen BMW tijdens de nacht van zaterdag op zondag al gesignaleerd zou zijn geweest in de provincie Oost-Vlaanderen.

Bijna kind omver

In de wagen van bestuurder Hans Gyselen had passagier Nicolaas Demolder constant telefonisch contact met de politiediensten. Toen die alsmaar vroegen naar de nummerplaat van de achtervolgde wagen, heeft Hans zeker het gaspedaal volledig moeten indrukken.

“We hebben meermaals ons hart vastgehouden dat hij nergens tegen zou rijden. Toen hij in het dorpje Uxem in de Franse Moeren bijna een kind overreed, wat gelukkig niet zo was, hebben Hans en ik beslist om de achtervolging stop te zetten.”

Camera-onderzoek

De politiezone Arro Ieper ging zaterdagavond de vaststellingen doen. “Het onderzoek is volop bezig”, zegt Glenn Verdru van Arro Ieper. Ondanks de zware schade konden de dieven toch ontkomen.

“We weten dat de Volvo gestolen werd in de Sint-Sixtusstraat en dat opgemerkt werd door een getuige. Die zette de achtervolging in. Daarop ontstond een wilde rit toen de daders dat opmerkten. In Roesbrugge leidde dat tot verschillende aanrijdingen. Zaterdagavond was er melding van 8 beschadigde auto’s. De dieven konden ontkomen door de Franse grens over te steken waar de burger die hen achtervolgde, stopte. We voeren nu verder onderzoek en kijken of we camerabeelden hebben, hetzij van eigen camera’s hetzij van burgers, om het traject te achterhalen. De auto werd intussen geseind en ook de Franse brigade is op de hoogte.”

Ook het parket voert een onderzoek maar kan daarbij nog geen verdere informatie geven. Voorlopig is er niemand gearresteerd.

Wie de zwarte Volvo XC60 met nummer 1-KJX-868 of de dierenaanhangwagen zou opmerken, wordt gevraagd de politie te bellen.

(JH/PC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier