Geen strafvermindering voor ‘vrome christen’ na diefstallen uit offerblok in Kortemarkse kerk

© iStock
© iStock
Redactie KW

Een 46-jarige Roemeen heeft in de Brugse rechtbank een jaar effectieve celstraf gekregen voor diefstallen uit het offerblok van de Kortemarkse kerk. De man kreeg die straf eerder al bij verstek opgelegd, maar hij tekende verzet aan.

Dankzij een bewakingscamera kreeg de Kortemarkse kerkfabriek Sint-Bartholomeus begin 2018 een man in de gaten die verdacht werd van een zestal diefstallen uit het offerblok. Op 24 februari 2018 achtervolgde de voorzitter van de kerkfabriek de verdachte met zijn wagen en kon die in Gistel worden opgepakt.

Kleefstok

Constantin-Emanuel J. had een rolmeter op zak die hij volgens het parket als kleefstok gebruikte om geld uit offerblokken te vissen. In zijn wagen lag 138 euro aan kleingeld. Toch betwistte hij tijdens zijn verhoor de feiten. “Als vrome christen stop ik zélf geregeld geld in het offerblok”, beweerde hij.

De rechter veroordeelde J. in juni vorig jaar tot een jaar effectieve celstraf. J. kwam toen niet opdagen voor zijn proces. Vanuit de gevangenis tekende hij verzet aan waardoor de zaak vorige week opnieuw voor de rechtbank kwam. J. bleef er zijn onschuld uitschreeuwen, maar de rechter hechtte dinsdag opnieuw geen geloof aan zijn verklaringen. “Het duw- en trekwerk dat op de camerabeelden te zien is stemt niet overeen met de verklaringen dat de beklaagde geld in het offerblok zou gestoken hebben”. (AFr)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.