Duo zakte uit Noord-Frankrijk met trein naar België af om winkeldiefstallen te plegen

© Getty Images/iStockphoto
© Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

Twee mannen uit Noord-Frankrijk zitten sinds eind oktober 2020 in de cel op verdenking van een reeks winkeldiefstallen van parfums, cosmetica en drank in Kortrijk, Waregem, Ingelmunster en Oostende. Ze gaven toe regelmatig met de trein naar België af te zakken om diefstallen te plegen.

Op 28 oktober 2020 konden Sidali R. (34) uit Roubaix en Farid B. (51) uit Tourcoing na een diefstal in warenhuis Colruyt in Kortrijk op heterdaad betrapt worden. R. stond op de uitkijk, terwijl B. met een fles drank aan de kassa probeerde te passeren. Dat was buiten een alerte winkeldetective gerekend. Het duo kon geklist worden en bleek in warenhuis Lidl al een fles wodka te hebben gestolen. Toen R. probeerde te vluchten, verloor hij een gestolen flesje parfum uit de Kortrijkse vestiging van Kruidvat.

Verder onderzoek bracht nog aan het licht dat het duo ook op andere dagen in Ingelmunster, Oostende, Waregem en Oudenaarde had toegeslagen. Sidali R. ontkende dat hij op 28 oktober af wist van plannen om diefstallen te plegen. De andere diefstallen bekende hij. Hij was niet aan zijn proefstuk toe. In 2019 kreeg hij al eens twee jaar cel voor 19 diefstallen.

“Hij is hardleers”, vond de openbare aanklager dan ook. Hij vorderde een celstraf van twee jaar en 800 euro boete. Farid B. werd nog nooit veroordeeld voor diefstallen. “Ik heb na een verblijf van vier maanden in de cel mijn lesje wel geleerd”, klonk het. “Ik ben zelfs bereid nooit nog naar België te komen. Ik verkocht flesjes parfum bijvoorbeeld aan vijf euro om eten te kunnen kopen. Ik leefde op straat.”

Hij gaf toe dat ze op verschillende dagen met de trein naar België reisden om winkeldiefstallen te plegen. Door een veroordeling voor drugshandel en een celstraf van 30 maanden kan ook hij niet meer op een voorwaardelijke straf rekenen. Vonnis op 8 maart. (LSi)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.