Duo dat rekening ter beschikking stelde van phishingbende riskeert jaar celstraf met uitstel

Redactie KW

Twee mannen riskeren in de Brugse rechtbank elk een jaar celstraf met uitstel omdat ze hun bankrekening ter beschikking zouden gesteld hebben van een phishingbende. De twee ontkennen dit met klem. “Ik ben mijn bankkaart kwijtgespeeld op café”.

In augustus 2019 maakte een criminele bende een slachtoffer liefst 17.000 euro armer via phishing, een vorm van internetfraude. Het ontfutselde bedrag werd meteen via diverse rekeningen versluisd naar het buitenland. Onderzoek wees uit dat een deel van het geld een tussenstop maakte op de bankrekeningen van P.N. (20) uit Brugge en M.V. (36) uit Kortrijk.

Volgens het parket zijn de twee zogenaamde “money mules” en stelden ze tegen betaling hun bankkaart en code ter beschikking van de bende. “Bij elke beklaagde kwam ruim 3.000 euro op de rekening terecht”, verduidelijkte de procureur. “Dat geld werd meteen weer doorgesluisd. Zo hielpen ze mee aan witwas van geld van criminele oorsprong.” De procureur vroeg een jaar celstraf met uitstel voor de twee en benadrukte dat P.N. al twee keer met het gerecht in aanraking kwam.

Enkel de Bruggeling kwam zich woensdag verantwoorden in de rechtbank. Zijn advocate drong aan op de vrijspraak. “Mijn cliënt was op het moment van de feiten pas achttien jaar”, pleitte meester Katrien Boterman. “Hij was zijn bankkaart kwijtgespeeld tijdens een dronken avond op café. Zijn code stak er spijtig genoeg bij. Later merkte hij verdachte verrichtingen op zijn rekening en liet hij zijn kaart meteen blokkeren. Hij heeft zeker niet bewust meegewerkt aan phishing. De vorige keren dat hij met het gerecht in aanraking kwam was voor drugsfeiten. Met phishing heeft hij helemaal niets te maken.”

M.V. kwam niet opdagen maar zou eerder al verklaard hebben dat hij zijn kaart en code onder dwang had moeten afgeven aan de bende. De uitspraak volgt op 5 mei. (AFr)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.