Drie slachtoffers van internetcriminelen spelen in week tijd 17.700 euro kwijt

Redactie KW

Drie inwoners van uit Kortemark, Koekelare en Diksmuide werden deze week opgelicht door internetcriminelen en deden aangifte bij politiezone Polder. Ze speelden in totaal 17.700 euro kwijt. “Helaas krijgen we zo’n meldingen haast elke dag”, zegt korpschef Johan Geeraert.

Vier politiezones uit de WVL-4 samenwerking, politiezones Westkust, Polder, RIHO en Vlas, slaan de handen in elkaar met het oprichten van een website om aan cyberpreventie te doen. Daar worden heel wat tips en campagnes gedeeld om de burgers zoveel mogelijk te waarschuwen. Door het steeds stijgend aantal feiten is dat broodnodig. In politiezone Polder werden deze week alleen al drie mensen opgelicht. Zij zijn in totaal 17.700 euro kwijt.

Valse sms

Vorige zaterdag werd een man uit Kortemark opgelicht via een valse sms, zogezegd van Itsme. In de sms werd gezegd dat zijn Itsme codes zijn verlopen. Hij klikte nietsvermoedend op de link in de website om alles terug in orde te zetten maar kwam uit op een valse bankwebsite. De man schreef 4.700 euro over.

Een man uit Koekelare werd zaterdag dan weer opgelicht door zogenaamde vriendschapsfraude via Whatsapp. De dader deed zich voor als zijn dochter die met een ander nummer vraagt aan haar vader om betalingen te doen. De man schrijft in totaal bijna liefst 7000 euro over. De verdachte bevindt zich volgens de politie vermoedelijk in Nigeria.

Amerikaanse soldaat

Woensdag werd een vrouw uit Diksmuide dan weer slachtoffer toen ze via Facebook een vermeende Amerikaanse soldaat leerde kennen die beweert actief te zijn in Jemen. Ze had met hem dagelijks contact via Messenger. Op een bepaald ogenblik kreeg ze de vraag om een bedrag van 6.000 euro op zijn rekening te storten zodat hij zich kan vrijkopen uit het leger. Ze ging hier op in.

Daarna krijgt ze opnieuw de vraag om een groot bedrag te storten zodat er een pakket bij haar kan toekomen. Onderzoek leert dat het profiel vals is en het rekeningnummer in het Verenigd Koninkrijk aangemaakt werd. “Bijna dagelijks krijgen we te maken met dergelijke aangiftes en de feiten lopen steeds op. Het is noodzakelijk om de burgers te blijven waarschuwen voor internetfraudeurs”, zegt korpschef Johan Geeraert van Polder.

(JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier