Drie ‘coladieven’ krijgen zware straffen voor diefstallen in de haven van Oostende

Drie mannen zijn in beroep zwaarder gestraft voor een reeks inbraken en diefstallen in de Oostendse haven. “Jullie hebben duidelijk niks geleerd uit de eerste veroordeling!”, horen we.

©MileA Getty Images/iStockphoto
©MileA Getty Images/iStockphoto

Op 12 februari vorig jaar werden in Oostende veertien paletten colablikken gestolen uit een vissersboot. Het voertuig van de daders bleek op naam te staan van de vader van Jordy D. (37) uit Snaaskerke. Bij huiszoekingen vonden de speurders niet alleen veel cola, maar ook werkmateriaal dat in de oude vismijn gestolen was.

Stelen als hobby

In de opslagplaats van Oostendenaar Dwight V. (31) werden nog meer gestolen spullen aangetroffen. Ook bij Christophe D. (33) in Oostende ontdekten de speurders onder andere een gestolen boormachine en een slijpschijf. Ze hielden zich ook bezig met het kraken van automaten, bijvoorbeeld de jetonautomaat van een carwash in Oudenburg. Opmerkelijk want het drietal was op 1 maart 2019 al elk veroordeeld tot twee jaar cel –waarvan een jaar effectief- voor diefstallen. Voor de nieuwe reeks inbraken kreeg Christophe D. drie jaar, de twee anderen twee jaar. Maar het parket vond die straffen veel te licht. “ Zoals wij – in pre-coronatijden – afspreken om te gaan eten of te snookeren, spreken zij af om te gaan stelen. Wij gaan naar de voetbal, zij naar den diefstal!”, klonk het cynisch bij procureur-generaal Peter De Smet.

Niks geleerd

Bij V. werden ook twee autobatterijen gevonden, maar daar werd hij voor vrijgesproken. “Die batterijen werden gestolen en twee gelijkaardige bij hem thuis gevonden. De ene spaart postzegels, de andere blijkbaar batterijen. Bij mij thuis zul je ook autobatterijen vinden, maar bij mij zitten ze tenminste in mijn auto!” Hun advocaten vroegen het hof mildheid. “Het zijn geen rovers. De gelegenheid maakte de dief. Bovendien viseerden ze geen woningen en gebruikten ze nooit geweld”, probeerden ze het hof tot mildheid te overtuigen. Maar dat lukte uiteindelijk niet. Jordy D. kreeg twee jaar en zes maanden effectief, Christophe D. drie jaar en acht maanden effectief en Dwight V. 30 maanden effectief . “Jullie hebben duidelijk niks geleerd uit de eerste veroordeling! Daarom hebben we de straffen opgestoken!”, motiveerde het hof. (OSM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.