Dieven viseren uitgebrande telecomwinkel in Lombardsijde: “Alsof die brand niet voldoende was, werden we nu ook nog eens bestolen”

Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Dieven viseerden zaterdagavond de in september uitgebrande telecomwinkel van Marc Haverals en Linda Vanthournout in Lombardsijde en namen onder andere vijf telegeleide helikopters mee. “Alsof de brand, die mijn hele winkel verwoestte, nog niet voldoende was”, reageert de uitbater kwaad.

Hoeveel pech kan je hebben? Nadat een brand zowel de telecomwinkel als het woonhuis van Marc en Linda in de Lombardsijdelaan nagenoeg volledig verwoeste, viseerden inbrekers zaterdagavond de niet uitgebrande garage van het koppel en dat was al niet meer de eerste keer. “Vorig jaar in februari probeerde men als eens onze winkel binnen te komen, maar dat is hen toen niet gelukt”, vertelt Marc.

Ook huisdieren bleven in brand

Deze keer slaagden ze er wel in om binnen te geraken. “Om aan de spullen te geraken moesten ze nochtans over het puin kruipen”, vervolgt de man. “Het waren de enige spullen die ik nog had na de brand. De rest was allemaal verbrand of verwoest door waterschade. Het beetje dat ik nog had na de brand ben ik nu ook kwijt. Die brand heeft ons leven grotendeels verwoest en nu ook dit nog. Het is allemaal nog niet triestig genoeg. We verloren niet alleen onze laatste vork bij de brand. Het kostte ook het leven aan vier van onze zes huisdieren.”

Van het gebouw bleven enkel de gevel en de garage intact.© JRO
Van het gebouw bleven enkel de gevel en de garage intact.© JRO

Op 27 september vorig jaar woedde een zware brand in telecomwinkel Spidex in de Lombardsijdelaan. De winkel werd nagenoeg volledig verwoest. Alleen de voorgevel bleek nog intact. Ook de aanpalende woning – waar het koppel in woonde – brandde volledig uit. Marc en Linda zaten in zak en as, maar besloten om niet bij de pakken te blijven zitten. “Zo’n kleine 100 meter verder waren we op dat moment een vakantiehuis aan het inrichten”, vervolgt Marc. “Gelukkig konden we daar terecht. Sindsdien opereren we vanuit de hoek van de Lombardsijdelaan met de Zeelaan. Het is het enige wat we momenteel nog hebben.”

Enkele duizenden euro

Het was een overbuur die getuige was van de inbraak. “Die man zag zaterdagavond iemand het pand buitenlopen met iets groots in zijn handen en kwam ons meteen verwittigen. De vogel was ondertussen al gaan vliegen. Volgens die getuige zou de dader het materiaal ingeladen hebben in een Citroën C1. Dat is een kleine wagen. Volgens mij moeten de dieven er verschillende keren langs gegaan zijn. Naast de helikopters, namen ze ook een deel van een telegeleide vliegtuig mee, waardoor ik met de rest van het vliegtuig ook niets meer ben.”

Marc en Linda zitten tijdelijk op de hoek van de Lombardsijdelaan met de Zeelaan.© JRO
Marc en Linda zitten tijdelijk op de hoek van de Lombardsijdelaan met de Zeelaan.© JRO

De schade loopt volgens de zaakvoerder op tot enkele duizenden euro. “Niets vergeleken met wat we allemaal verloren zijn bij de brand, maar dit is de zoveelste klap op rij. Het mag nu echt wel stoppen. Alsof het allemaal nog niet erg genoeg geweest is”, besluit de zaakvoerder.

De politie kon nog geen dader(s) vatten. “Er is inderdaad aangifte gebeurd van de inbraak”, klinkt het bij de politie van Middelkerke. “Het onderzoek is lopende, maar meer kunnen we daar voorlopig niet meer over vertellen.” (JRO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier