Dieven breken 186 brievenbussen open: “Als ze op zoek waren naar de Oostendebon, dan is hun moeite voor niets geweest”

© (Foto JRO)
© (Foto JRO)
Redactie KW

Tijdens de nacht van maandag op dinsdag werden verschillende brievenbussen, verspreid over de stad, opengebroken. De dader(s) waren vermoedelijk op zoek naar de Oostendebon. “Een schande dat men in deze tijden anderen alleen maar schade wil toebrengen”, klinkt het bij de burgemeester. De schade is enorm.

Toen enkele Oostendenaren dinsdagmorgen de post uit hun brievenbus gingen halen, bleek iemand dat voor hen al gedaan te hebben. Op verschillende plaatsen ging(en) de dader(s) driest te werk. “De schade is enorm”, vertelt ex-schepen Martine Lesaffre. De ex-schepen is een van de slachtoffers. “In ons appartementsgebouw werden alle brievenbussen, een 40-tal in totaal, opengebroken. Toen we de inkomhal binnen kwamen was het op zijn minst een onaangename verrassing te noemen. Niet alleen werden de brievenbussen opengebroken, ook werd alle post en publiciteitsbladen de grond ingegooid.”

Naast het appartementsgebouw van Martine Lesaffre werden in de buurt nog enkele gebouwen geviseerd door de dader(s). In totaal werden 186 brievenbussen opengebroken van acht appartementsgebouwen op de Zeedijk, drie appartement in de Troonstraat en één gebouw in de Luxemburgstraat in Mariakerke.

Burgemeester Bart Tommelein (Open Vld) vindt het een schande dat mensen, zelfs in deze tijden, eropuit zijn om anderen schade toe te brengen. Waarschijnlijk heeft de Oostendebon daar alles mee te maken. “Als de dader(s) effectief op zoek waren naar de Oostendebonnen, dan zijn ze eraan geweest voor de moeite”, klinkt het bij de burgemeester. “De eerste bonnen werden twee weken geleden al verstuurd en de laatste bonnen vielen meer dan een week geleden al in de brievenbussen. De dieven zijn dus te laat en het heeft ook weinig zin, want een Oostendebon die verloren of gestolen wordt, wordt meteen geblokkeerd en is bijgevolg van geen enkele waarde meer.”

Volgens de burgemeester is de kans klein dat de dader(s) buit gemaakt hebben. “De Oostendebon wordt voor tweedeverblijvers naar hun adres gestuurd waar ze gedomicilieerd zijn”, gaat de burgemeester verder. “Als ze eventueel toch buit konden maken, dan vragen we de mensen om dat onmiddellijk te melden zodat ook hun bon onmiddellijk geblokkeerd kan worden. Er kwamen sinds de verspreiding van de bonnen 200 meldingen binnen van mensen die hun bon niet gekregen hebben.“

Ondanks het gelden van de avondklok konden de dader(s) ongezien hun slag slaan. “Er zijn natuurlijk wel camera’s in sommige appartementsgebouwen en in de stad. De politie is een onderzoek gestart en zal er alles aan doen om de dader(s) te vatten. Ik hoop dat de verantwoordelijken gepakt worden, want ik vind het schandaleus dat men in deze moeilijke tijden nog anderen durft bestelen”, besluit de burgemeester boos.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier