Dieven stelen ‘s nachts vrachtwagen op site van garage Braem in Handzame

De bewuste gestolen truck.© gf
De bewuste gestolen truck.© gf
Redactie KW

Bij garage Braem langs de Handzaamse Nieuwstraat in Handzame (Kortemark) werd woensdagnacht een vrachtwagen gestolen. Op camerabeelden is te zien hoe drie dieven bijna drie uur lang in de weer waren om de truck met een waarde van ongeveer 18.000 euro te stelen.

De diefstal bij Braem, gespecialiseerd in de aan- en verkoop van tweedehandstrucks en onderdelen, werd donderdagochtend opgemerkt. Toen zaakvoerder Johan Braem op het terrein kwam, merkte hij meteen op dat de poort geforceerd was. “We zijn meteen de camerabeelden gaan bekijken en hebben daar gezien hoe drie personen even voor middernacht ons terrein binnen drongen”, zegt Johan.

Terrein verkend

“Wellicht zijn ze over de omheining geklauterd. Die heeft wel metalen pinnen, maar dat hield hen niet tegen. Op de beelden zijn ze amper herkenbaar want wellicht droegen ze mutsen of kappen. We zien wel hoe ze heel lange tijd het volledige terrein hebben verkend en nagenoeg bij alle vrachtwagens zijn gaan kijken. Ze keken of er sleutels op zaten en of ze de voertuigen zo konden openen.

Enkel bij een vrachtwagen Mercedes van het type Axor2533 met een Franse nummerplaat CW098NM hadden ze succes. Ze konden de vrachtwagen stelen en reden ermee naar de poort. Vervolgens is duidelijk hoe ze nog een tijdlang bezig geweest zijn om de kast waarin de motor van de poort zat open te breken en die te forceren. Het was al bijna 3 uur toen ze ons terrein verlieten.”

Eerdere diefstal van 300.000 euro

De zaakvoerder belde donderdagochtend naar de politie die langs kwam om de vaststellingen te doen. Voorlopig is van de witte vrachtwagen geen spoor. Al kan daar verandering in komen. “We weten dat ze uitgerust is met een track- en tracesysteem en die ons mogelijk kan vertellen waar de vrachtwagen nu is”, vervolgt Johan. “De politie is dat aan het uitzoeken. De vrachtwagen zou na wat opsmuk de verkoop ingaan en heeft een waarde van ongeveer 18.000 euro.

Het is voor ons zeker niet de eerste diefstal. Twee jaar geleden zijn dieven op onze andere site in Handzame een gans weekend bezig geweest. Ze stalen toen verschillende vrachtwagens, onderdelen en zelfs stukken van zes nieuwe Mercedes Sprinters. De totale buit bedroeg toen liefst 300.000 euro. Daar hebben we nooit meer iets van gehoord. Sindsdien hebben we ons bewakingssysteem gevoelig opgetrokken maar helaas zijn we nu opnieuw slachtoffer.” (JH)

De politie onderzoekt de zaak. Wie meer info heeft over de witte Mercedes Axor2533 met nummerplaat CW098NM kan de politie bellen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier