Diefstal in de kerststal: deken betrapt vluchtend drietal op heterdaad

De politie van zone Regio Tielt heeft zaterdagmiddag drie dieven kunnen inrekenen. Ze gingen aan de haal met hulpgoederen voor minderbedeelden, maar werden betrapt. Het was deken Filiep Callens zelf die de wegrijdende bestelwagen kon fotograferen en zo de nummerplaat aan de politie kon doorgeven. “Misschien waren die mensen zelf in nood, maar dan hadden ze het maar gewoon moeten vragen”, zegt de deken.

Deken Filiep Callens betrapte de dieven op heterdaad. De diefstal vond plaats rond de Sint-Pieterskerk (links).© RN/WM
Deken Filiep Callens betrapte de dieven op heterdaad. De diefstal vond plaats rond de Sint-Pieterskerk (links).© RN/WM

De feiten speelden zich zaterdag rond de middag af in en rond de Sint-Pieterskerk in Tielt. Daar kunnen mensen spullen doneren in het kader van de jaarlijkse inzamelactie ‘Een warme kerst voor iedereen’. Drie mensen, inwoners van Tielt, vonden er niet beter op dan de ingezamelde goederen te stelen en in een bestelwagen te laden.

“Ik kreeg zaterdagmiddag plots telefoon”, getuigt deken Filiep Callens. “ Is de inzamelactie al gedaan misschien? Ze zijn hier alles aan het inladen , vroeg de vrouw me. Dat kon niet kloppen, want het materiaal zou normaal pas maandag worden opgehaald en verdeeld over De Doorgang, De Kapstok en Poverello.”

Foto gemaakt

Zo snel als hij kon, haastte deken Callens zich naar de Sint-Pieterskerk. “Ik woon vlakbij dus was er meteen. Die mevrouw was er ook nog en kon me de bestelwagen aanwijzen. Net op dat moment reden ze weg, maar gelukkig kon ik een foto maken waarop de nummerplaat duidelijk zichtbaar was. Die kon ik doorspelen aan de politie, samen met de camerabeelden van in en rond de kerk waar de feiten duidelijk zichtbaar waren.”

Agenten van de zone Tielt konden de drie betrokken Tieltenaars vrij vlug inrekenen. “In totaal hadden ze een zestal grote zakken vol spullen meegenomen, vrij goed uitgekozen, zo bleek. Misschien waren die mensen zelf in nood, maar dan hadden ze toch ook gewoon om hulp kunnen vragen?”, aldus deken Callens. “Het materiaal zullen we terugkrijgen en alles zal terechtkomen bij de initiatieven waarvoor het werd ingezameld. Eind goed, al goed zeker? Al was het toch even schrikken.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.