Dieven gaan massaal aan de haal met kerstverlichting in Oedelem

De lichtnetten van Linda Roets zijn gestolen.© Michel Vanneuville
De lichtnetten van Linda Roets zijn gestolen.© Michel Vanneuville
Redactie KW

Een opvallende plaag in Oedelem (Beernem) de afgelopen dagen. Dieven gaan daar namelijk aan de haal met kerstverlichting en -ornamenten. De politie is een buurtonderzoek gestart. “Mensen willen voor licht in deze donkere dagen zorgen en blijven gefrustreerd achter”, aldus burgemeester Jos Sypré.

“Twee kerstboompjes met lichtjes aan. En het verlengsnoer met de timer. Samen misschien goed voor 40 euro of zo.” De kerstverlichting van Sabine Goethals (49) uit de Beekstraat in Oedelem werd zaterdagnacht gestolen. Die stond aan haar voordeur opgesteld en bleek zondagmorgen weg. De vrouw is helemaal niet alleen met haar verhaal. Want op sociale media regent het gelijkaardige meldingen. Allemaal in Oedelem. “Het is al het vierde jaar dat ik die boompjes zet. Dit jaar vond ik het belangrijk om een beetje licht in onze straat te brengen. De tijden zijn al triest genoeg. Dus ik begrijp echt niet wie zich met zoiets bezighoudt. We gaan onze versiering toch niet moeten vastleggen”, zegt Sabine.

Bel politie

De diefstallen begonnen eind vorige week. En afgelopen weekend kwamen er nog eens heel wat nieuwe gevallen binnen. Burgemeester Jos Sypré (CD&V) werd ook al op de hoogte gebracht. “ Ik kreeg al heel wat meldingen”, zegt hij. “Maar de meeste mensen gaan niet naar de politie. Ik raad hen aan om dat toch te doen. Het is voor de politie namelijk veel handiger om op te treden als ze over volledige gegevens beschikken .”

De burgemeester begrijpt de frustratie bij zijn inwoners. Beernem deed onlangs zelfs nog een oproep om lichtjes op te hangen in deze duistere tijden. En er werden kerstbomen aangeboden die in verschillende buurten gezet konden worden. “Dan is het uiteraard spijtig als die gestolen wordt. Het gaat hier eigenlijk om een soort vandalismestreken. Maar die hebben sociaal gezien wel een grote impact. Het is dan ook een heel erg triestige vaststelling.”

Nog een slachtoffer

Daar treedt ook Linda Roets (70) uit de Bruggestraat hem in bij. Zij kreeg vrijdagnacht ongewenst bezoek in haar tuin. Net zoals de buren. “Ik had twee lichtnetten. Eén ervan had ik pas nieuw gekocht. Ik wou een beetje sfeer brengen”, zegt ze. “ Maar zaterdagmorgen bleken ze gestolen te zijn. En ook bij de buren waren de lichtjes verdwenen. Zij hadden ze om middernacht nog uitgedaan, dus het moet erna gebeurd zijn. Ik ben al op zoek naar nieuwe, maar ze zijn precies overal uitverkocht. Ik ben aangifte gaan doen bij de politie en heb hen gezegd dat ik elektriciteit zal steken op de volgende (lacht) . Ik hang al 47 jaar lang lichtjes en dit kwam ik nog nooit tegen.”

De politie van de zone Het Houtsche kreeg ondertussen al enkele klachten binnen. Zij zijn alvast van plan om die serieus te nemen. “We zijn een buurtonderzoek gestart. Daarbij zullen omwonenden gevraagd worden of zij misschien iets gezien of gemerkt hebben. Voorlopig kunnen we niet veel meer doen”, aldus woordvoerster Lien Vermeersch.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.