https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Dief steelt op schaamteloze wijze spaarpotje in Veritas om zieke Ilano (5) te helpen

© (Foto GF)
Redactie KW

Een dief heeft donderdagochtend op schaamteloze wijze een spaarpotje gestolen in de Veritas winkel in Nieuwpoort waarin geld zat om de zieke Ilano (5) uit De Panne te steunen. “Wij zijn hier echt niet goed van. Wie doet nu zoiets?”, zegt winkelverantwoordelijke. Sabine Bode, gerante van vijf Veritaswinkels.

Het verhaal van de vijfjarige Ilano, zoontje van Koen Van Den Bulcke en Gwenny Neyrinck, uit De Panne is algemeen bekend. De jongen lijdt aan een uiterst zeldzame huidaandoening waardoor hij geen zonnestralen kan verdragen. Als hij aan UV-licht wordt blootgesteld kan dit meteen voor onherstelbare huidschade en kwaadaardige tumoren zorgen. De kleine jongen onderging in enkele maanden tijd al zeven operaties. De impact op het gezin is gigantisch. De ouders deden al tal van aanpassingen in huis zoals de ramen bekleden met speciale folie en het aankopen van speciale UV-werende kledij of een soort ‘astronautenhelm’ zodat de jongen toch ook eens naar buiten zou kunnen gaan, om te spelen. Alles kost handenvol geld en daarom werd een vzw opgericht, XProtect Ilano. Er vond ook al een benefiet plaats en tal van vrienden en sympathisanten helpen het gezin met steunacties.

Heel erg geraakt door diefstal

Ook bij sommige handelaars is een spaarpotje voor Ilano te vinden. Dat is ook het geval in de Veritas winkel in de Albert I Laan in Nieuwpoort. Een dief maakte daar donderdag echter op schaamteloze wijze een einde aan. “Toen ik donderdag de winkel binnenstapte zag ik meteen dat het potje gestolen werd”, zegt Sabine. “De diefstal gebeurde wellicht toen een verkoopster even bezig was. We vinden dit heel heel erg. Gwenny werkt in de Veritas winkel in De Panne en in alle vijf winkels waar ik gerante ben staat een spaarpot. Iedereen leeft mee met het verhaal van Ilano. We dragen hen een warm hart toe. Zelfs als de dief het verhaal van Ilano niet kent, staat het vermeld naast de spaarpot. En er is een foto van Ilano. De dief weet dus dat hij eigenlijk spaargeld van een kind steelt. We begrijpen dit echt niet.”

Hopen op berouw

Het spaarpotje zat bijna vol met muntstukken en enkele briefjes. Wellicht bedraagt de buit enkele honderden euro’s. Telkens de pot vol zit wordt het geld aan Gwenny geschonken. “We zullen nu snel kijken om een nieuwe spaarpot te plaatsen”, vervolgt Sabine. “Voorlopig deden we nog geen aangifte bij de politie maar dat overwegen we wel. We hopen vooral dat de dief berouw toont en het terug komt brengen. Er hangen geen camera’s in de winkel dus de dief kan de spaarpot ergens achterlaten in de winkel zodat wij het kunnen vinden. We hopen echt dat de dief beseft dat hij geld heeft gestolen van een kindje dat iedereen een beter leven wil geven. Ook Gwenny stond perplex toen ze het hoorde. Het raakt haar en iedereen hier enorm”, besluit Sabine. (JH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.