Dief betrapt nadat hij uit vrachtwagen valt

Een 21-jarige Libiër heeft zich voor de Brugse strafrechter moeten verantwoorden voor diefstal, heling en illegaal verblijf. Mamar F. liep tegen de lamp toen hij tijdens een diefstal in Oostende uit een vrachtwagen viel. Het openbaar ministerie vorderde twaalf maanden effectieve gevangenisstraf.

Op 8 oktober 2020 was een vrachtwagenchauffeur zijn lading aan het lossen in Oostende. De beklaagde profiteerde van dat moment door zelf uit de cabine twee gsm’s en een portefeuille mee te graaien. F. viel echter uit de vrachtwagen, wat de aandacht van de chauffeur trok. Het slachtoffer kreeg zijn spullen terug, waarna de beklaagde het nog tevergeefs op een lopen zette.

Bij zijn arrestatie bleek Mamar F. nog een andere gsm en een grote hoeveelheid rookwaren op zak te hebben. De gsm bleek eerder gestolen in Knokke. Bovendien verbleef de Libiër illegaal in ons land. Het openbaar ministerie merkte op dat F. in Duitsland al tegen de lamp liep en verschillende identiteiten gebruikt. “Hij is met acht jaar tussen ook al twee keer geboren, zie ik”, aldus procureur Frank Demeester.

De verdediging legde uit dat F. na vele omzwervingen in België terechtkwam. “Hij is op zoek naar een beter leven, maar heeft bijna constant op straat geleefd”, aldus meester Didier Scheldeman. De beklaagde ontkent wel de gsm-diefstal in Knokke. Naar eigen zeggen kocht hij het toestel van een Arabier in Zeebrugge. Ook voor heling van tabak werd de vrijspraak gevraagd. “Hij kocht soms tabak in Brussel om hier dan met een kleine winst te verkopen.” De advocaat vroeg om de effectieve straf te beperken tot de voorhechtenis van vijf maanden.

De rechter doet uitspraak op 23 maart.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier