Biopluktuin ziet eerste oogst van seizoen gestolen: “Alle aubergines, tomaten en komkommers zijn weg”

Pieter Moenaert van de Biopluktuin. © BB
Redactie KW

De Biopluktuin in Stene is het slachtoffer geworden van diefstal. “Alle aubergines, tomaten, komkommers, bloemkolen, venkel en ajuinen die nét klaar waren om door de leden geoogst te worden, zijn verdwenen. Het lijkt erop alsof dit goed gepland was”, zucht verantwoordelijke Pieter Moenaert. “Dit is héél zuur voor onze leden en ontzettend jammer van alle werk van de voorbije maanden.”

Het concept van de Biopluktuin, onderdeel van de Tuinen van Stene en Buitengoed vzw, is simpel. Leden nemen een jaarabonnement en kunnen zelf komen oogsten wanneer de groenten rijp zijn. “Ik had net een mail verstuurd naar onze 250 leden in verband met het nieuwe beschikbare aanbod. Daags nadien bleek het nieuwe aanbod al geplukt, maar niet door de leden”, aldus Pieter.

Geen gelegenheidsdiefstal

De diefstal gebeurde in de nacht van donderdag op vrijdag. “Alles wat rijp was werd inderhaast van de planten getrokken, in onze groentekratten geplaatst en gestolen. Want de groentekratten zijn ook allemaal verdwenen. Vermoedelijk parkeerde de dief zich aan de school Sint-Andreas want daar hebben we het loof van de ajuinen gevonden”, gaat hij verder.

Het verlies betekent enkele honderden euro’s. “Maar het is vooral erg sneu voor onze leden. Die zijn hun oogst kwijt en moeten nu langer wachten tot de volgende teelten rijp zijn. Ook de maandenlange voorbereidingen – bloemkolen zijn bijvoorbeeld erg arbeidsintensief om te kweken – waren voor niets”. “Dit is alleszins geen gelegenheidsdiefstal. De dief had dit blijkbaar goed gepland en was blijkbaar op de hoogte van het oogstmoment.”

Vandalisme

De laatste maanden kreeg de Biopluktuin ook al te kampen met vandalisme. “Zo werd onlangs nog het plastic van één van onze serres doorgesneden, is een werftoilet in de gracht geduwd en werd onze watervoorziening beschadigd. Dat is eerder gratuit vandalisme en wellicht niet toe te schrijven aan dezelfde dader(s) van de diefstal. Maar toch, er gebeurt hier te veel naar onze zin. De site beveiligen, is echter moeilijk. Het is onhaalbaar om de Biopluktuin volledig te omheinen”, aldus de verantwoordelijke.

“We rekenen op sociale controle van onze leden en dat werkt nochtans goed. Maar de dief sloeg ‘s nachts toe en dan is er natuurlijk niemand aanwezig. Toch roepen we op om verdachte handelingen meteen te melden aan de politie. We hebben alvast aangifte gedaan van de groentediefstal”, voegt Pieter nog toe.

De Biopluktuin is ondanks de tegenslag een succesverhaal gebleken met een jaarlijks stijgend aantal leden. Vorige maand werd ook het hoevewinkeltje met eigen groenten, aangevuld met groenten van lokale telers, een divers gamma van eigen runds- en schapenvlees uit de weides en eieren van de kippen geopend in de Stenedorpstraat, vlak bij de Biopluktuin. “In elk geval laten we onze moed niet zakken door deze ene tegenslag en gaan we voluit voor de verdere uitbreiding van onze activiteiten.” (BB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier