Achttienjarige staat terecht voor overval op apotheek

Het idee om op 31 augustus op Rollegemplaats in Rollegem (Kortrijk) de apotheek te overvallen, ontsproot aan het brein van een 18-jarige jongeman. Het vuile werk liet hij over aan twee minderjarige kompanen uit Harelbeke en Kuurne. Daarom stond hij als enige terecht voor de correctionele rechtbank. “Ik dacht te weinig na over de gevolgen”, sloeg hij mea culpa.

©Pakin Songmor Getty Images
©Pakin Songmor Getty Images

Twee daders stapten op maandagochtend rond 9 uur de apotheek binnen, gemaskerd en gewapend met een mes. Ze dwongen de apothekeres op de knieën, vroegen haar de kassa te openen en gingen er met 900 euro uit de kassa vandoor, precies op het ogenblik dat een klant binnenkwam.

De daders zetten het op een lopen via de Tombroekstraat. Daarna sloegen ze een steegje in om via de velden naar Bellegem en de E17 te vluchten. De hulpdiensten en de politie snelden meteen ter plaatse, een grootschalige zoekactie met verschillende patrouilles en een helikopter startte maar leverde niets op.

Verveling door corona

Onderzoek van camerabeelden maakte duidelijk dat Hicham M. uit Kortrijk voor en tijdens de overval heen en weer fietste. Hij kwam de week voordien met het idee op de proppen en liet de twee minderjarigen het plan uitvoeren. Zelf hield hij een oogje in het zeil. Na de overval verdeelden ze de buit – naar eigen zeggen zo’n 200 euro – in een maïsveld. “80 euro voor de minderjarigen, 40 euro voor zichzelf”, pleitte de advocaat van Hicham M. “Hij was gestopt met school, vond geen werk door corona, had geen geld, verveelde zich en kwam op een dom idee. Het was nooit de bedoeling de apothekeres iets aan te doen.” Hij vroeg een zware werkstraf zodat hij opnieuw deeltijds naar school kan en deeltijds kan werken. Zijn ouders verplichten hem zelf te gaan werken om de schadevergoedingen te betalen.

Spijt

De openbare aanklager verzette zich tegen een werkstraf en vroeg een celstraf van 3 jaar. “Dat het een dom idee was klopt, maar dat idee had wel heel dramatisch kunnen eindigen”, aldus de procureur. “Hij had geen geld maar kon wel af en toe een gokje plaatsen.” “Ik heb er veel spijt van. Ik heb te weinig nagedacht over de gevolgen maar ik wil mijn verantwoordelijkheid opnemen”, sloot Hicham M. zelf af. Uitspraak op 21 december. (LSi)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.