Acht jaar na spectaculaire achtervolging in Zedelgem zit vermeende ‘kluisgooier’ achter de tralies

© Getty Images
© Getty Images
Redactie KW

Liefst acht jaar nadat in Torhout een kluis werd gestolen en tijdens een achtervolging in Zedelgem naar de politie werd gegooid, zit de laatste voortvluchtige dader in de cel. Daniël J. tekende meteen verzet aan tegen de 40 maanden cel die hij in 2014 kreeg opgelegd. “Hij is niet diegene die met de kluis gooide”, pleitte zijn advocate maandag.

In het voorjaar van 2013 was Zedelgem eventjes wereldnieuws nadat een Hollywoodiaanse achtervolging met snelheden tot 200 kilometer per uur het anders zo rustige dorp had opgeschrikt. Na een inbraak in het nabije Torhout waren drie Serviërs voor de politie op de vlucht en in een poging om hun achtervolgers af te schudden gooiden ze in de Ruddervoordsestraat de buit – een zware kluis – uit hun wagen. Het gevaarte spatte open waardoor bijna een miljoen euro op straat ronddwarrelde. Een politiemotard kon het projectiel maar net ontwijken, waarna de daders spoorloos verdwenen.

Niet aan proefstuk

Van de inbrekers konden aanvankelijk enkel Milan G. (40) en Daniel J. (37) geïdentificeerd worden. De twee waren niet aan hun proefstuk toe en hadden in Brussel al een veroordeling opgelopen voor inbraak. Milan G. werd een jaar na de feiten in Duitsland opgepakt en werd in oktober 2014 veroordeeld tot 37 maanden effectieve celstraf. Voor poging tot doodslag op de motard werd hij evenwel vrijgesproken.

Inbraak in Rome

In tegenstelling tot G. werd zijn kompaan Daniël J., die zijn kat stuurde naar het parket, wél schuldig bevonden aan poging tot doodslag op de motard. Hij kreeg bij verstek 40 maanden cel opgelegd en de rechter beval zijn onmiddellijke aanhouding. In februari 2015 werd de man na een inbraak opgepakt in Rome, maar om onduidelijke redenen werd hij toen niet aangehouden. Goed zes jaar later, op 3 maart om precies te zijn, liep hij opnieuw tegen de lamp bij een wegcontrole in Duitsland. Deze keer belandde hij wél in een Belgische cel.

Op zijn nieuwe proces vroeg zijn advocate Nadia Lorenzetti de vrijspraak voor de poging tot doodslag. “Mijn cliënt zat als passagier vooraan in de wagen”, pleitte ze. “Hij bekent de inbraak en weerspannigheid, maar ontkent met klem dat hij de kluis uit de vluchtwagen gooide.” Zeljko R. (45), de chauffeur van de vluchtauto, werd destijds apart berecht en kreeg in 2015 al 37 maanden cel.

Geld graaien

Opmerkelijk: nadat de kluis op straat uiteen spatte graaiden meerdere buurtbewoners gretig naar geld. Een koppel kreeg hiervoor een werkstraf opgelegd. In de zaak tegen Daniël J. volgt de uitspraak op 21 juni. (AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier