Aan hoestsiroop verslaafde Izegemnaar staat terecht voor diefstal en vervalsing doktersbriefjes

© iStock
© iStock
Redactie KW

In de roes van zijn verslaving aan hoestsiroop met codeïne stal en vervalste een 47-jarige man uit Izegem doktersbriefjes van ondertussen gepensioneerd huisarts Robert Demol. Voor die valsheid in geschrifte moest de man zich voor de rechtbank van Kortrijk verantwoorden. Er hangt hem een werkstraf boven het hoofd.

In maart 2019 ging bij een apotheker in Bavikhove een belletje rinkelen. Niet voor het eerst had Andy M. uit Izegem er zich met een doktersbriefje van huisarts Robert Demol aangeboden om een fles hoestsiroop met codeïne te krijgen. De huisarts was ondertussen al een tijdje met pensioen en dat zorgde voor argwaan. Het vermoeden van de apotheker bleek juist te zijn.

Een fles per dag

Tijdens het onderzoek gaf Andy M. toe dat hij ergens in 2013 in een onbewaakt moment in de huisartspraktijk van dokter Demol eens een blanco doktersbriefje had gestolen. Hij kopieerde het voorschriftbriefje verschillende keren en vulde zelf de naam van de hoestsiroop in. “Ik was verslaafd aan die codeïnesiroop”, gaf M. toe. “Ik dronk wel een fles per dag. Nu ben ik er gelukkig van af.” Hij toonde zich bereid een werkstraf uit te voeren.

Codeïne is een pijnstiller en onderdrukt kriebelhoest. De effecten zijn vergelijkbaar met die van morfine, zij het milder. Precies omdat ze verslavend kunnen werken, mogen geneesmiddelen met codeïne enkel op doktersvoorschrift afgeleverd worden. Vonnis op 22 maart. (LSi)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.