30 maanden cel voor 18-jarige brein achter overval op apotheek in Rollegem

Het idee om op 31 augustus op Rollegemplaats in Rollegem(Kortrijk) de apotheek te overvallen, ontsproot aan het brein van een 18-jarige jongeman. Het leverde hem een celstraf van 30 maanden, waarvan de helft effectief, op. Het vuile werk liet hij over aan twee minderjarige kompanen uit Harelbeke en Kuurne.

©Andrey Burmakin
©Andrey Burmakin

Twee daders stapten op maandagochtend rond 9 uur de apotheek binnen, gemaskerd en gewapend met een mes. Ze dwongen de apothekeres op de knieën, vroegen haar de kassa te openen en gingen er met 900 euro uit de kassa vandoor, precies op het ogenblik dat een klant binnenkwam.

De daders zetten het op een lopen via de Tombroekstraat. Daarna sloegen ze een steegje in om via de velden naar Bellegem en de E17 te vluchten .De hulpdiensten en de politie snelden meteen ter plaatse, een grootschalige zoekactie met verschillende patrouilles en een helikopter startte maar leverde niets op.

Onderzoek van camerabeelden maakte duidelijk dat Hicham M. uit Kortrijk voor en tijdens de overval heen en weer fietste. Hij kwam de week voordien met het idee op de proppen en liet de twee minderjarigen het plan uitvoeren. Zelf hield hij een oogje in het zeil. Na de overval verdeelden ze de buit – naar eigen zeggen zo’n 200 euro – in een maïsveld. “80 euro voor de minderjarigen, 40 euro voor zichzelf”, pleitte de advocaat van Hicham M. “Hij was gestopt met school, vond geen werk door corona, had geen geld, verveelde zich en kwam op een dom idee. Het was nooit de bedoeling de apothekeres iets aan te doen.”

Op zijn vraag een werkstraf te mogen uitvoeren, ging de rechter niet in. Aan het slachtoffer moet hij een schadevergoeding van 2.100 euro betalen. Dat geld zal hij van zijn ouders zelf moeten ophoesten door er voor te gaan werken.

(LSi)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.