20 maanden cel voor diefstallen uit bestelwagens in Middelkerke

Bron: Belga

Een 23-jarige man uit Antwerpen is door de Brugse strafrechter veroordeeld tot 20 maanden effectieve gevangenisstraf voor twee diefstallen uit bestelwagens. Stephane R. had het in Middelkerke telkens gemunt op werkmateriaal, maar liep tegen de lamp toen hij de spullen online wilde verkopen. Het openbaar ministerie (OM) had twee jaar cel gevorderd.

In de nacht van 25 op 26 september 2020 roofde de beklaagde twee bestelwagens leeg in Middelkerke. De raad om tweedehandswebsites in de gaten te houden, leverde de volgende dag al een doorbraak op. Eén van de slachtoffers herkende immers zijn eigen werkmateriaal dat te koop werd aangeboden op Marketplace. Via het profiel van de verkoper kon Stephane R. als dader ontmaskerd worden.

Opvallend genoeg waren beide bestelwagens gesloten, maar werden toch geen sporen van braak ontdekt. De beklaagde beweert echter dat voertuigen van dat type sowieso geopend kunnen worden door tien keer na elkaar aan de klink te trekken. Die truc had hij naar eigen zeggen van een Kosovaar geleerd.

De beklaagde beweerde tijdens het onderzoek dat hij “goed bezig” was, maar dat werd door het OM van tafel geveegd. Het parket merkte op dat de Antwerpenaar al 17 veroordelingen opliep. Meestal ging het om verkeersinbreuken, zoals rijden zonder rijbewijs, maar R. kreeg ook al eens 15 maanden cel voor diefstal.

Bovendien werd bij een huiszoeking een grote hoeveelheid drugs aangetroffen. “Deze draaideurcrimineel leeft op de kap van zijn moeder en is helemaal niet goed bezig”, aldus procureur Mike Vanneste.

R. raakte volgens zijn advocaat op het slechte pad door in contact te komen met hangjongeren en cannabis. De verdediging stelde daarom dat de beklaagde gebaat is bij “een schop onder de kont” en vooral structuur nodig heeft. In die omstandigheden stelde meester Joris Van Maele tevergeefs een werkstraf voor.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.