18-jarige riskeert voorwaardelijke celstraf voor diefstal airpods en gsm

©Blackzheep iStock
©Blackzheep iStock
Redactie KW

Een 18-jarige Oostendenaar riskeert een voorwaardelijke celstraf van een jaar voor diefstal met geweld en poging tot witwassen. De jongeman ontkent beide en ging resoluut voor de vrijspraak. “Hij had helemaal geen slechte intenties”, aldus zijn advocaat Fabienne De Smet.

De feiten vonden plaats op 2 november. De jongeman had toen aan het station van Oostende afgesproken met een minderjarige om airpods van die laatste te kopen. “Toen het slachtoffer arriveerde, bleek daar geen meisje te staan zoals hij had verwacht”, aldus de procureur. “De verdachte stond daar met een minderjarige kompaan. Hij nam de airpods af en stak die in z’n zak. Met de mededeling dat die nu van hem waren.”

Doorverkoop

De minderjarige kompaan vroeg het slachtoffer om zijn zakken te legen en nam de gsm af. Eenmaal thuis zag het slachtoffer zijn telefoon op een tweedehandssite. Samen met zijn vader maakte hij een afspraak en daar zagen ze opnieuw de twee verdachten. Die konden wegvluchten, maar de politie kwam er uiteindelijk bij. Zij vonden bij een fouille ook airpods. “Het gaat om ernstige feiten”, aldus de procureur.

De advocaat van de 18-jarige jongeman ging vol voor de vrijspraak. Volgens haar verliep alles helemaal anders. “Hij sprak via het zogenaamde slachtoffer af om die oortjes te kopen”, zegt meester Fabienne De Smet. “Maar die wou eerst 80 euro zodat hij ze bij zijn leverancier kon kopen. Mijn cliënt had die ook al betaald. Dat staat in een gesprek dat de twee op Snapchat hadden, helaas is dat allemaal gewist. En heeft hij daar dus geen bewijs meer van.”

Ook de doorverkoop van de gestolen smartphone ontkent hij. “Dat was allemaal het idee van zijn vriend. Hij wou hem zelfs nog tegenhouden, maar dat lukte niet.” De rechter velt op 7 januari een vonnis.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.