Diefstal uit warenhuiscontainer in Koekelare levert “jongste slachtoffer van Eerste Wereldoorlog” jaar cel op

Redactie KW

Een 38-jarige vrouw uit Koekelare heeft voor de Brugse rechtbank een jaar cel gekregen, de helft effectief, voor diefstallen.

In de nacht van 29 op 30 mei 2020 trok M.R. naar de parking van de Lidl in Koekelare. Samen met kompaan K.C. (34) uit Kortemark ontvreemdde ze etenswaren, bloempotten, tomatenplantjes, wasmiddelen en kattenzand uit een container. In de nacht van 13 op 14 augustus 2020 gingen de twee op een werf in Kortemark met zaag- en boormachines aan de haal. De gestolen spullen werden in de woning van M.R. aangetroffen.

M.R., die eerder al 23 veroordelingen opliep, ontkende de werktuigdiefstal met klem. Ook voor de feiten bij Lidl vroeg ze de vrijspraak. “Het ging om dumpster diving”, pleitte meester Mieke Byttebier. “Die goederen zouden sowieso weggegooid worden. Dit was geen diefstal.” De procureur betwistte dit en stelde dat de spullen bestemd waren voor hulporganisaties.

Meester Byttebier legde uit hoe M.R. op achtjarige leeftijd zwaar verminkt raakte aan de benen toen er tijdens een kamp een obus ontplofte in het kampvuur. “Ze is hiermee het jongste slachtoffer van de Eerste Wereldoorlog”, pleitte ze. “Door haar verwondingen raakte ze verslaafd aan medicijnen en drugs. Nu de verzekeringsmaatschappij haar recent eindelijk heeft uitbetaald heeft ze een huis kunnen kopen. Hopelijk kan een straf met uitstel volstaan.”

De rechter merkte op dat de container in een afgesloten hok stond, waardoor er volgens hem wel degelijk sprake was van diefstal. Ook de werktuigdiefstal achtte hij bewezen. M.R. stond ook nog terecht voor een inbraakpoging eind maart 2020 in Moeskroen, maar hiervoor werd ze vrijgesproken. De rechtbank achtte het geloofwaardig dat ze na de aankoop van drugs enkel op zoek was naar een slaapplaats in het leegstaand pand.

K.C. kreeg voor zijn aandeel in de feiten tien maanden effectief. (AFr)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.