Dief die in volle coronatijd naar politie spuwde hoeft niet naar cel

Redactie KW

Een 36-jarige Syriër heeft in de Brugse rechtbank twaalf maanden celstraf met uitstel gekregen omdat hij in volle coronatijd een politieagent bespuwde. Dat gebeurde nadat de man betrapt werd op diefstal.

Op 4 mei 2020 stapte M.R. in benevelde toestand de supermarkt Carrefour Express in de Zuidzandstraat in Brugge binnen. Een bediende betrapte hem op heterdaad toen hij een fles wijn, een blikje Bacardi, shampoo en deodorant probeerde te stelen.

De man sloeg op de vlucht maar kon even later door de politie worden geklist. Bij zijn overbrenging naar het politiekantoor begon hij de agenten te verwijten

“Vuile honden” of “ik ga jullie moeder neuken” waren enkele van zijn uitlatingen. Vervolgens spuwde hij zelfs in de richting van een agent. “Hij raakte de agent niet, maar in volle coronatijd is zoiets helemaal ‘not done'”, stelde de procureur, die twaalf maanden celstraf vroeg.

Advocate Silke Brutin verwees naar het drankprobleem van haar cliënt. “Deze man kwam negen jaar geleden in België terecht, maar moest zijn job als dakwerker stopzetten door fysieke problemen”, pleitte ze. “Hij raakte aan de drank en kwam in een neerwaartse spiraal terecht. Hij heeft begeleiding nodig.”

De advocate vroeg om R. geen straf, maar enkel een reeks probatievoorwaarden op te leggen. Maar de rechtbank ging daar donderdag niet op in.

(AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier