Diedjies-baas grijpt in na aanranding in Kuurne: “Samen met politie kijken of een toegangsverbod kan”

Gregory Van Wonterghem, hier samen met Sophie Bossuyt, is de zaakvoerder van onder meer Diedjies. © Olaf Verhaeghe
Olaf Verhaeghe

Gregory Van Wonterghem, zaakvoerder van onder meer discotheek Diedjies in Kuurne, wil ingrijpen nadat een 20-jarige meisje op weg van Diedjies naar huis hardhandig werd lastiggevallen. “Wij gaan samen met de politie kijken of we die jongeman in de toekomst de toegang tot Diedjies kunnen ontzeggen”, klinkt het.

Een ‘neen’ op de vraag of hij bij haar mocht blijven slapen. Meer was er niet nodig voor een twintiger om een meisje uit Kuurne na een nachtje uit in Diedjies de hele terugweg hardhandig aan te pakken. De 20-jarige E.J. wordt meer dan een uur lang aangepakt, krijgt klappen op het hoofd en in het gezicht en staat doodsangsten uit. “Ze was helemaal in shock”, getuigde haar moeder Bea Vanhee dinsdag in deze krant. “Slapen lukt amper, niet alleen door de fysieke pijn. De angst voor wat had kunnen gebeuren, weegt ontzettend zwaar. Eigenlijk heeft die gast haar jonge leven kapotgemaakt.”

Contact met familie

Ook Gregory Van Wonterghem, zaakvoerder van de Kuurnse discotheek Diedjies, was erg aangedaan door wat er met E. is gebeurd. “Zoiets wil je niet lezen of horen, noch als uitbater noch als Kuurnenaar”, vertelt hij. “Wij hebben dinsdagavond contact gezocht met de familie van het meisje, om haar een hart onder de riem te steken en te tonen dat we haar steunen. De mama gaf aan dat gebaar erg te appreciëren en verweet ons als Diedjies niets.”

De Halloweenparty van Diedjies lokte zondagavond heel wat volk naar Kuurne.
De Halloweenparty van Diedjies lokte zondagavond heel wat volk naar Kuurne. © gf

Toch wil Gregory stappen ondernemen tegen de jongeman die zijn boekje ver te buiten ging. “We moeten uiteraard de juiste juridische weg volgen, maar het is de bedoeling om samen met de politie te kijken of we hem in de toekomst de toegang tot Diedjies kunnen ontzeggen”, aldus de zaakvoerder. “We doen dat niet zomaar, enkel op een correcte manier, maar als uit het onderzoek van de politie blijkt dat we hem best weigeren, zullen we dat absoluut doen. Er bestaat een soort pasjessysteem voor fuiven waar de politie mensen op een zwarte lijst kan zetten. Wij kunnen daar gebruik van maken.”

Patrouilles

De rol die Diedjies kan opnemen in het vermijden van incidenten als dit, is vandaag echter een stuk beperkter dan vroeger, zo geeft Gregory Van Wonterghem nog aan. “Vroeger hadden onze portiers meer mogelijkheden om in de buurt te patrouilleren, maar sinds de invoering van de portierswet is dat erg beperkt”, zegt hij nog. “Op dat vlak loopt de samenwerking met de gemeente en de politiezone Vlas voortreffelijk. Wij proberen op drukke zondagen proactief te handelen en er is meer politie op straat. Maar heel Kuurne in de gaten houden, is niet haalbaar.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier