‘Diaken des Doods’ Ivo Poppe staat voor assisen voor ‘minstens een tiental’ moorden

© LK
Laurens Kindt

Vanaf vandaag buigt het assisenhof in Brugge zich twee weken lang over de zaak rond Ivo Poppe (61), de ex-diaken uit Wevelgem die ervan verdacht wordt ‘minstens een tiental’ oudere mensen te hebben vermoord. De moorden zouden hebben plaatsgevonden in de periode tussen 1978 en 2011 in het toenmalige Sint-Jorisziekenhuis in Menen, waar de beschuldigde actief was als nachtverpleger en aalmoezenier.

De eerste moord die Ivo Poppe pleegde, was die op zijn oom Maurice Vanhaverbeke in 1978. Poppe was toen als verpleegkundige – vooral ‘s nachts – aan de slag in het Sint-Jorisziekenhuis. Maurice Vanhaverbeke werd verstikt met een kussen. Het is de enige keer dat Poppe zo moordde. Zijn andere oom gaf hij een overdosis Valium, alle andere moorden pleegde hij door de slachtoffers een dodelijke injectie met lucht te geven. “Ik trok de spuit vol lucht, 60 tot 100 cc, en injecteerde dat in de aders van die doodzieke mensen”, bekende hij aan de speurders. Volgens Ivo Poppe waren zijn slachtoffers allemaal terminale bejaarden, die hij “uit hun lijden wilde verlossen”.

Psychiater

In 2011 nam Ivo Poppe ontslag als verpleger in het ziekenhuis en wijdde hij zich voluit aan zijn taak als diaken. Net voor hij de ziekenhuisdeur achter zich dichttrok, vermoordde hij nog zijn eigen moeder. Eerder had hij ook al zijn schoonvader gedood, een moord die hij pas drie maanden na zijn arrestatie in het voorjaar van 2014 durfde bekennen aan zijn eigen vrouw. De psychiater bij wie hij toen te rade ging – en aan wie hij de moorden bekende – sloeg uiteindelijk alarm bij de politie en zorgde er zo voor dat Ivo Poppe alsnog achter tralies belandde.

'Diaken des Doods' Ivo Poppe staat voor assisen voor 'minstens een tiental' moorden
© LK

Vandaag, maandag 22 januari, wordt de akte van inbeschuldigingstelling voorgelezen. In de loop van de dag zal Ivo Poppe ook voor een eerste keer verhoord worden. Vanaf morgen, dinsdag 23 januari, starten de getuigenverhoren. Woensdag komt de echtgenote van de beschuldigde aan de beurt, vrijdag zijn drie kinderen. Op dinsdag 30 januari komt aartsbisschop Jozef De Kesel getuigen. Een arrest wordt ten vroegste verwacht op donderdag 1 februari. Ivo Poppe riskeert een levenslange gevangenisstraf.

Voorzitter van het hof: raadsheer Bart Meganck.

Openbaar aanklager: advocaat-generaal Serge Malefason.

Verdediging Ivo Poppe: meesters Filip De Reuse en An Govers.

Burgerlijke partijen: meester Jan Leysen (voor het bisdom Brugge) en meester Raf Van Goethem (voor het AZ Delta, de koepel waartoe het voormalige Sint-Jorisziekenhuis nu behoort).

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.