Deze zes West-Vlamingen kwamen in 2020 door geweld om het leven

Deze zes West-Vlamingen kwamen in 2020 om het leven door toedoen van derden.
Deze zes West-Vlamingen kwamen in 2020 om het leven door toedoen van derden.
Laurens Kindt

Het voorbije jaar kwamen in onze provincie zes mensen door geweld om het leven. Imran Aliev, Agach Mahmedov, Gerdy Delannoy, Emmy Geboers, Frans Debaillie en Alban Demora stierven door toedoen van anderen. Een overzicht.

Opvallend: bij minstens drie van de zes moorden in onze provincie speelden drugs – of ze nu gebruikt of verkocht werden – een cruciale rol. En ook opvallend: ondanks de voorspellingen over toegenomen partnergeweld door de lockdowns, viel er ‘slechts’ één slachtoffer door partnergeweld en dan nog buiten een lockdown.

Donderdag 30 januari: Imran Aliev (44)

In een kamer in het groezelige hotel Le Coq Hardi aan het station van Rijsel wordt het lichaam van Imran Aliev (44) uit Ledegem gevonden. Zijn keel is overgesneden, het lichaam vertoont meer dan honderd messteken en de de kamer hangt vol bloed.

Van zijn kamergenoot, die achteraf een beruchte Tsjetsjeense huurmoordenaar blijkt te zijn, is geen spoor. Imran Aliev, die met zijn vrouw en acht kinderen in Ledegem woonde, stond bekend als rabiaat tegenstander van de Tsjetsjeense president Ramzan Kadyrov. Zijn overlijden wordt dan ook beschouwd als een politieke afrekening, al zit het onderzoek muurvast.

Dinsdag 25 februari: Agach Mahmedov (19)

In het Geitepark in Roeselare krijgen drie jongeren het ’s avonds aan de stok met een drugsdealer. De ruzie verplaatst zich naar de drukke Westlaan, waar de dealer probeert weg te vluchten met de fiets. Plots haalt hij een pistool boven en lost hij een schot. De 19-jarige Agach Mahmedov uit Menen sterft ter plaatse.

Achteraf bleek dat de drie jongeren een zogenaamde ripdeal wilden plegen en de dealer wilden beroven van 250 gram marihuana. Het blijft echter onduidelijk wie het wapen mee bracht naar de afspraak. Kort na de moord organiseerde het gerecht al een reconstructie maar het onderzoek loopt nog steeds.

Vrijdag 28 februari: Gerdy Delannoy (53)

In de rustige Lysbrugstraat in Ingelmunster komt het tot een hoogoplopende, nachtelijke ruzie tussen het homokoppel Gerdy Delannoy (53) en zijn partner Steven M. De twee hadden trouwplannen en vierden die avond een gezellig avondje op restaurant maar eenmaal thuis kwam het tot een fatale ruzie. Rond. 4.30 uur ’s ochtends belde Steven M. zelf naar de hulpdiensten. Waarom het tot zo’n explosie van geweld kwam, is nog altijd onduidelijk.

Ook de reconstructie in november bracht daarover niet meteen duidelijkheid. Steven M. zou met een ‘black-out’ te kampen hebben, mogelijk mede veroorzaakt door de grote hoeveelheden alcohol die op de bewuste avond gedronken werden. Desondanks is het dossier ondertussen bijna klaar.

Maandag 9 maart: Emmy Geboers (68)

Vrienden en familie van de 68-jarige Emmy Geboers uit de Vuurtorenwijk in Oostende slaan alarm en geven de vrouw als vermist op. In het bad van haar bovenbuur Khaldoon A.B. (38) vindt de politie bloed en persoonlijke spullen van de vermiste vrouw. De man ontkent eerst maar gaat uiteindelijk over tot bekentenissen en zegt dat hij de vrouw om het leven bracht. Meer zelfs: hij sneed haar lichaam in stukken en dumpte de lijkdelen in de nabijgelegen Spuikom.

In de dagen nadien vist de Cel Vermiste Personen geregeld zakken met lichaamsdelen op. Khaldoon A.B. beweert dat hij met psychische problemen kampte en dat hij ‘stemmen’ hoorde. Volgens buurtbewoners zat de man echter zwaar aan de drugs.

Zondag 5 april: Frans Debaillie (90)

Slachtoffer Frans Debaillie (90) was vroeger een gerespecteerde neus-, keel- en oorarts. (GF)
Slachtoffer Frans Debaillie (90) was vroeger een gerespecteerde neus-, keel- en oorarts. (GF)

Op de trappen van zijn kasteeltje op Hoog Mosscher in Kortrijk wordt het lichaam van de 90-jarige Frans Debaillie gevonden. “Van de trap gevallen”, zegt zijn zoon Tom (56) die de hulpdiensten belde. De man is, als schrik van de Kortrijkse horeca, ex-bodybuilder en all-round enfant terrible, goed gekend bij de politie – hij draagt de bijnaam ‘Tom Spier’ – en wordt opgepakt. DNA-onderzoek wijst uit dat het DNA van Tom Spier overal op het lichaam van zijn vader zat én dat het lijk nog verplaatst werd.

De man ontkende lange tijd, maar legde onlangs voorzichtige bekentenissen af. Lees het hier . Tom Spier zit nog altijd in de cel, een medeverdachte – een transseksuele prostituee die inwoonde in het kasteel – is op vrije voeten. Het onderzoek naar ‘de Kortrijkse kasteelmoord’, zoals de zaak ondertussen gedoopt werd, loopt nog altijd.

Donderdag 3 september: Alban Demora (31)

Voor kapsalon Le Salon in de Sloepenlaan in De Panne vindt een passant het levenloze lichaam van de 31-jarige Alban Demora uit Sint-Idesbald. De man bleek die nacht aangeklopt te hebben bij het kapsalon, waarvan uitbater Abdellatif B. bekend stond als drugsdealer. De man geeft toe dat Alban Demora die nacht bij hem was, maar beweert hem niet te kennen. Volgens B. kwam Demora er ruzie zoeken en heeft hij zich alleen maar verdedigd met een mes.

Een vrouw die dezelfde nacht ook aanwezig was in het kapsalon beweerde dan weer dat de twee ruzie maakten om een bedrag van vijftig euro, toeval of niet net de gangbare kostprijs van een gram cocaïne. Het gerecht organiseerde in deze zaak al een reconstructie maar veel duidelijkheid bracht die niet. Het onderzoek loopt nog, Abdellatif B. blijft voorlopig in de cel.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.