Dertiger uit Ieper die cannabis kweekt om pijn te verlichten krijgt boete met uitstel

Christophe Maertens
Christophe Maertens Medewerker KW

De rechtbank in Ieper gaf de 38-jarige T.M. uit Ieper en zijn partner S.L. een geldboete van 120 euro met uitstel voor het kweken van cannabis. T.M. zei dat hij de softdrugs kweekte voor medicinaal gebruik. De rechter vond dat de beklaagde dat niet voldoende kon aantonen.

Het koppel moest zich voor de rechter verantwoorden voor het kweken van cannabis. Bij de huiszoeking werd bij de beklaagden in Ieper op de zolder een kast met twee cannabisplanten aangetroffen. Van verkoop van drugs werden geen aanwijzingen gevonden, volgens het parket. De beklaagden moesten zich dus enkel verantwoorden voor bezit en telen van cannabis.

T.M. zegt de cannabis te hebben gebruikt als pijnstiller. De man heeft naar eigen zeggen heel veel deugd van de softdrugs, veel meer dan van de zware medicatie die hij anders moet nemen. “Ik kweekte het zelf om het niet te moeten kopen op straat”, klonk het. “Ik ben ten rade gegaan bij mijn dokter en een professor. Ik weet dat het in België een moeilijk debat is rond het gebruik van cannabis voor geneeskundige doeleinden.”

“Indien het wordt toegelaten, dan nog mag je het niet kweken in een eigen tent. Op die manier kan het niet”, reageerde de rechter. Ze sprak de man niet vrij omdat hij geen attest van een arts kon neerleggen waaruit zou moeten blijken dat het gebruiken van de softdrugs als pijnstiller te verantwoorden was. Ook de vrouw kon niet worden vrijgesproken, omdat zij wel degelijk op de hoogte was van het telen van cannabis. Bieden kregen een geldboete van 120 euro met uitstel.

(CMW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier