Dertiger riskeert 3 jaar cel na dodelijke schermutseling Carapilsbende

Redactie KW

Een dertiger uit Ieper riskeert op de rechtbank van Ieper drie jaar cel nadat hij iemand van zijn fiets wierp en dat een dodelijke afloop kende.

De feiten speelden zich af in de stationsbuurt in Ieper, een plaats waar toen de zogenaamde Carapilsbende een vaste stek had. De beklaagde zegt niet de bedoeling te hebben gehad het slachtoffer ten val te brengen en hoopt op een straf met voorwaarden.

Een woordenwisseling over een uitgeleende fiets op 13 juni vorig jaar aan de stationsbuurt in Ieper kostte een veertiger uit Ieper het leven. De man viel van zijn tweewieler nadat een man het voorwiel met een harde ruk omhoog trok. Van de fiets, die wellicht niet meer in goede staat was, brak het zadel af. Het slachtoffer belandde met een harde smak op het beton. De man bleef eventjes liggen, maar krabbelde uiteindelijk toch weer recht. Hij ging naar zijn moeder die zijn verwondingen aan zijn hoofd verzorgde. ‘s Morgens liep de vrouw de schrik van haar leven op toen ze haar zoon bewusteloos in de keuken aantrof. Enkele dagen later liet hij in het ziekenhuis het leven aan de gevolgen van een schedelbreuk en een hersenbloeding.

De politie begon een onderzoek en via camerabeelden werd duidelijk wie verantwoordelijk was voor de val. Ook enkele leden van de zogenaamde Carapilsbende – een groepje mannen dat vaak in de stationsbuurt te vinden was met een goedkoop blikje bier in de hand – stonden op de beelden, maar enkel de veertiger bleek zijn boekje te buiten zijn gegaan. De man werd opgespoord, want hij leek even van de aardbodem verdwenen. Hij zat op dat moment echter samen met zijn vriendin aan zee, een uitstap die het stel al eerder had gepland. Toen hij hoorde dat het slachtoffer was gestorven, stapte hij zelf naar de politie.

De man moet zich nu voor de rechter van Ieper verantwoorden voor ‘slagen met voorbedachten rade, zonder het opzet te doden maar met de dood tot gevolg’. Hij riskeert een celstraf van 3 jaar. Aanvankelijk had de moeder van het slachtoffer zich burgerlijke partij gesteld in de zaak, maar de vrouw is inmiddels overleden. De familie vraagt een schadevergoeding van 15.000 euro.

De verdediging zegt dat van opzet geen sprake is en vraagt een straf met voorwaarden. Vonnis op 14 oktober.

(CM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.