“De woorden van Jef Vermassen waren trigger”

Elisabeth Gyselbrecht op het proces. © LK
Redactie KW

Volgens Luc Arnou moet er voorzichtig omgegaan worden met de verklaringen van alle betrokkenen, ook met de bekentenis van André Gyselbrecht op de zitting van 2 mei.

“Elisabeth zou u graag blind geloven, André, maar ze kan dat niet. Ze mag zelfs niet. Ze heeft u geloofd, altijd. Tegen mij zei Elisabeth: ‘ik ben bij vader geweest in de cel, ik heb in zijn ogen gekeken en ik geloof hem’. Maar u hebt wel gelogen. En ik kan het eigenlijk nog begrijpen: ge zijt gebetonneerd geraakt in uw eigen leugens. Begin het maar eens uit te leggen aan uw dochter en uw kinderen. En dus moeten we nu voorzichtig zijn, ook met uw recente bekentenis”, pleitte advocaat Arnou.

Hallucinante tapes

Desondanks gelooft hij wel in de chronologie die de verdediging van André Gyselbrecht aanhoudt: de moordopdracht is pas begin oktober 2011 gegeven. “Dat de opdracht er al in juni kwam, dat kan niet. André had op dat moment geen motief. Hij was over de incestfeiten met de vader van Stijn gaan praten, maar die bagatelliseerde dat. Ook tegenover Elisabeth. Zo erg zelfs dat Elisabeth, op aanraden van haar advocaat Jef Vermassen, die gesprekken is beginnen opnemen. De tapes daarvan zijn hallucinant. Werner Saelens zegt letterlijk dat ze haar verstand op nul moet zetten, dat ze haar gezin zal verliezen als ze haar gelijk wil halen. Daarvan ging de oplossing dus niet komen, maar André had wel het gevoel dat hij de situatie onder controle had. Hij had namelijk een spion in het kasteel, kindermeisje Delphine L. die voor hem alles in de gaten hield”, klonk het.

Reis naar Australië

De problemen begonnen maar na de zomer, volgens Luc Arnou. “Elisabeth en Stijn hadden een reis geboekt naar Australië. Het is in die periode van eind september – begin oktober dat André zegt dat hij Stijn zal kapot maken, dat hij ze niet zal laten vertrekken naar Australië. Hij zegt dat zelfs tegen de moeder van Stijn. Daar is de moordopdracht gekomen, begin oktober. Maar hij is ook ‘on hold’ gezet, een paar keer. Tot in januari 2012. Het kindermeisje, zijn spion, was ziek gevallen op 16 januari. En op 24 januari zei Elisabeth dat ze met Stijn zou vertrekken naar Australië. Toen begonnen de woorden van advocaat Jef Vermassen door zijn hoofd spoken. Vermassen had gezegd dat hij Elisabeth niet mocht laten vertrekken, want dat het risico bestond dat Stijn in Australië het paspoort van Elisabeth zou kunnen verscheuren waardoor ze niet meer terug kon. Dat was de trigger“, pleitte advocaat Arnou.

Kaleidoscoop

De raadsman uit Loppem kwam ook nog even terug op de verklaringen van de andere verdachten. “Pierre Serry, die zou ik graag geloven. Een innemend man. Noemt zijn ondervragers bij de voornaam. Maar zijn verklaringen kloppen niet. Evert de Clercq, dat is een kaleidoscoop. Je kijkt door het gaatje, ziet een bepaald kleur, draait aan het wieltje en je ziet een ander kleur. Totaal ongeloofwaardig. En Roy Larmit, tja, zijn verklaringen zijn minder waard dan het papier waarop ze gedrukt zijn.”

Na een korte pauze komt straks Els Gauquie aan het woord. Zij treedt samen met Luc Arnou op voor Elisabeth Gyselbrecht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier