Dakloze uit Roeselare riskeert twee jaar cel voor inbraak in school

© Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

Een 20-jarige dakloze man uit Roeselare riskeert twee jaar cel voor tal van inbraken en diefstallen. Hij stal ook de portefeuille van een vrijwilliger die maaltijden bedeelde aan daklozen. “Hoeveel kansen moet jij eigenlijk nog krijgen?”, vroeg de Kortrijkse strafrechter hem maandag.

De jongeman is niet aan zijn proefstuk toe. Vorig jaar moest hij zich voor dezelfde rechter al verantwoorden voor het stelen van flessen alcohol in Lidl, computers in het AZ Delta in Roeselare en omdat hij zichzelf Bromzepan had voorgeschreven met gestolen doktersbriefjes. Maandag moest hij verschijnen voor een aantal andere feiten, waaronder een inbraak in een basisschool in Roeselare en een inbraak in een woning van een oude vrouw die in het rusthuis zat. Hij stal ook de portefeuille van een vrijwilliger die hielp bij maaltijdbedeling aan daklozen.

Toen hij een eerste keer werd opgepakt, was hij in het bezit van een masker, een koevoet en een speelgoedpistool. Hij kwam vrij onder voorwaarden, maar pleegde kort daarna nieuwe feiten. Dit keer was hij gewapend met een lockpickgun om sloten open te breken. Tijdens zijn verhoor zou hij gezegd hebben dat hij niet bang was van de politie en dat ze allemaal corrupt zijn.

“De rode draad is telkens druggebruik”, zei de procureur. “De beklaagde steelt om in zijn onderhoud en drugsverslaving te kunnen voorzien. Mijn ambt vordert een gevangenisstraf van twee jaar.” Ook het geduld van de rechter raakt stilaan op. “Ik heb u hier nu al zo vaak gezien. Hoeveel kansen moet ik u nog geven vooraleer u beseft dat het zo niet langer kan?” Volgens de advocaat van de verdediging heeft de man een zeer slecht parcours afgelegd, maar moet rekening worden gehouden met zijn jonge leeftijd. Het vonnis volgt op 12 juli.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier