Cyberaanval op Sint-Andriesziekenhuis, maar de normale werking blijft verder verzekerd

De normale werking van het Sint-Andriesziekenhuis is verzekerd, artsen en medewerkers kunnen momenteel wel niet meer van thuis uit werken. © Wouter Meeus Wouter Meeus
Wouter Vander Stricht

Het Sint-Andriesziekenhuis werd woensdag 26 januari getroffen door een cyberaanval. De externe softwareleverancier kwam tijdens de continue monitoring van het netwerk tot de vaststelling dat externen malware op het ziekenhuisnetwerk hebben geïnstalleerd. Voor artsen en medewerkers is thuiswerk nu onmogelijk, er is geen vermoeden dat vertrouwelijke informatie in verkeerde handen is gevallen.

Het ziekenhuis heeft onmiddellijk een team van specialisten ingeschakeld om dit incident te onderzoeken en een mogelijke impact te vermijden. Ook werden de toegangen tot het netwerk onmiddellijk uitgeschakeld. Daardoor kunnen artsen niet meer van thuis werken en ook de medewerkers die thuiswerken in het kader van de huidige coronamaatregelen dienen in het ziekenhuis te komen werken.

Veilig verder functioneren

Het ziekenhuis heeft ondertussen klacht neergelegd bij de politie en heeft de Gegevensbeschermingsautoriteit verwittigd van het incident. Op dit moment heeft men geen weet dat externen toegang hadden tot vertrouwelijke informatie. Ook ondervinden de medewerkers binnen het ziekenhuis geen hinder in hun normale werking. Momenteel kan het ziekenhuis dan ook op een veilige manier verder functioneren en kunnen alle onderzoeken en behandelingen gewoon doorgaan.

Net geen twee jaar geleden was Mitsubishi Chemical Advanced Materials Tielt – het vroegere Quadrant – getroffen door cyberaanval.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.