Cruciale bewijsstukken ‘verdwenen’ in dossier tegen Duivelskoppel

© (Foto LK)
Laurens Kindt

Volgens de verdediging van Jean-Claude Lacote, die samen met Hilde Van Acker beschuldigd wordt van een moord in De Haan in 1996, zijn er cruciale bewijsstukken uit het dossier verdwenen. Het gaat onder meer om de kogels waarmee het slachtoffer neergeknald werd, het logboek van Lacote als piloot en een rugzak met bandopnemer waarmee Hilde Van Acker bepaalde verhoren opnam.

Op de voorbereidende zitting van het assisenproces dat eind november moet starten, wierp de verdediging van Jean-Claude Lacote op dat er cruciale elementen uit het dossier verdwenen zijn. “Wij vinden dat het onderzoek daardoor onvolledig is”, pleitte meester Filip De Reuse. “Wij hebben navraag gedaan op de griffie in Brugge, maar de kogels liggen daar niet. Nochtans hadden wij graag een tegenexpertise laten uitvoeren op die kogels, want de technieken daarvoor zijn sinds 1996 fel verbeterd. Wat ook ontbreekt, is het logboek van Jean-Claude Lacote als piloot. Daaruit valt nochtans zijn handel en wandel van de maanden voor de moord duidelijk af te leiden. En ook de rugzak met bandopnemer van Hilde Van Acker is verdwenen. Met die bandopnemer maakte ze opnames van drie verhoren. Wat staat daar allemaal op? Er is ook een bandopname van een gesprek tussen Jean-Claude Lacote en de weduwe van slachtoffer Marcus Mitchell. Die bandopname is nooit in het dossier gevoegd, terwijl ze wel relevant is om de relatie tussen die twee mensen te schetsen”, klonk het.

https://www.youtube.com/watch?v=o5HEcCArvNs

Procureur Yves Segaert-Van den Bussche zag het probleem niet. “Die kogels liggen netjes opgeslagen bij het NICC, ze zijn ter beschikking. Van het logboek zijn de relevante passages gekopieerd en die zitten in het dossier. Die rugzak, dat is een apart dossier geweest, dat uiteindelijk is geseponeerd omdat we mevrouw Van Acker daar nog wilden over verhoren, maar ze was al verdwenen toen. Het parket is geen containerpark en dus is die rugzak vernietigd”, klonk het. De verdediging wierp ook de schending van de redelijke termijn op, maar ook dat is volgens de procureur niet van toepassing. “Wij hebben er alles aan gedaan om die mensen te verwittigen dat ze naar assisen verwezen waren en we hebben er alles aan gedaan om ze op te sporen. Het is niet onze schuld dat het heeft geduurd tot Interpol ze op de “Europes Most Wanted List” zette en iemand ze in Abidjan in Ivoorkust herkende. Daar woonden ze onder een valse Ivoriaanse identiteit omdat ze hoopten dat ze zo niet uitgeleverd zouden kunnen worden”, klonk het.

Zowel de procureur, als de advocaten van de verdediging dienden een lijst met gewenste getuigen in. Veel ophef was er daarover niet, behalve over het getuigenis van voormalig commissaris Martin Van Steenbrugge van het FAST-team, dat overal in de wereld voortvluchtige criminelen traceert. “Het mag hier geen PR-stunt voor meneer Van Steenbrugge worden. Die man heeft niets gedaan in dit dossier. Hij heeft niet meegewerkt aan het onderzoek, heeft de arrestatie niet gedaan en was niet bij de uitlevering aanwezig. Mijn cliënt heeft meneer Van Steenbrugge nog nooit gezien”, stelde advocaat De Reuse. “Ik wil hem gewoon laten getuigen over de zoektocht van het FAST en over de jaren tussen de veroordeling en de arrestatie, meer niet. Ik zie het probleem niet”, besloot de procureur. Voorzitter Bart Meganck zal op 24 september een arrest vellen waarin beslist wordt over de getuigenlijsten en of er ingegaan wordt op de vraag van de verdediging naar bijkomend onderzoek.

Jean-Claude Lacote en Hilde Van Acker staan vanaf 20 november terecht voor de moord op de Britse zakenman Marcus Mitchell in 1996. Het slachtoffer werd neergeknald in een duinenpad langs de Driftweg in De Haan. In 2011 kregen beide verdachten daarvoor levenslang van het Brugse assisenhof maar ze waren toen afwezig. Pas eind vorig jaar, na een vlucht van ruim twintig jaar, werden ze opgepakt in de Ivoriaanse hoofdstad Abidjan en uitgeleverd naar België.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier